Kako pripremiti dete za dolazak bebe

Očekujete drugo dete? Sigurno ste beskrajno srećni zbog proširenja porodice, ali verovatno u isto vreme i strepite kako će starije dete reagovati na „pridošlicu“. Ako starije dete pravilno i na vreme pripremite za dolazak brata ili sestre, lakše će se prilagoditi novonastaloj situaciji i izbeći ćete mnogo neprijatnosti.
dolazak bebe

Kako pripremiti dete za dolazak bebe

  1. Kada je dete jedinac ono je obično „glavno“ u kući. Svi ga obasipaju pažnjom, poklonima, smeju se njegovim nestašlucima i šalama. A onda, odjednom se pojavi beba koja dobije svu pažnju ukućana. Tada se starije dete zbuni jer mu nije jasno zašto im je ta beba toliko zanimljiva kada ne zna ni da priča, ni da se igra, ni da peva, ništa od onoga što starije dete zna. Zato je važno na vreme objasniti detetu kakve će promene nastupiti u porodici.
  2. Sa pripremom starijeg deteta na dolazak bebe treba početi još u trudnoći. Dete mora da zna da se u maminom stomaku nalazi njegov brat ili sestra. Ukoliko čuje kako sa drugim ljudima pričate o trudnoći, a ono ne zna ništa o tome, osećaće se zapostavljeno i isključeno iz razgovora. To uopšte nije dobro, jer će još na početku stvoriti odbojnost prema bebi.
  3. Neka dodiruje Vaš stomak. Kad oseti bebine pokrete, biće zainteresovano ko je ta beba što mrda u maminom stomaku, i poželeće da je što pre vidi. Tako će se još u stomaku „zbližiti“ sa bebom.
  4. Zajedno smišljajte ime za bebu. Ovim starije dete uključujete u razgovore o bebi, a dete se oseća važnim. Ko zna, možda vam dete i da neki zanimljiv predlog kada je u pitanju ime bebe.
  5. Imajte vremena i strpljenja za njega. Objasnite detetu sve što vas bude pitalo, bilo da je u vezi sa bebom ili ne.
  6. Ne predstavljajte bebu kao druga za igru. I sami znate da u početku neće moći da se igra sa njom. Kad to uvidi, dete će se razočarati i pomisliće da ste ga lagali.
  7. Objasnite detetu kako će izgledati dani sa bebom. Recite joj da će u početku biti malo dosadna, da će samo da plače i spava, da će mama i tata biti mnogo zauzeti oko nje jer je mala i treba joj pomoć da poraste.
  8. Zatražite pomoć od deteta. Prema uzrastu i sposobnostima, uključite dete u aktivnosti oko bebe. Neka vam donese vlažne maramice ili kremu, neka odabere zvečku za bebu.
  9. Pokušajte da više nego inače hvalite dete. Sada mu je potrebno da dobije potvrdu da je sposobno, pametno, dobro. Kad god nešto dobro uradi, imate razlog da ga pohvalite.
  10. Ne zapostavljajte ga. Ukoliko ste mu pre rođenja bebe npr. čitali knjigu pred spavanje, ne prekidajte taj vaš poseban ritual. Neka za to vreme neko pričuva bebu, a vi odvojite vremena za starije dete.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

Kako uciniti roditelje srecnim

Kako učiniti roditelje srećnim

Ti si moj lepi roditelj, sa mudrim odlukama u životu! Zar ova rečenica nije san …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *