Kako napraviti porodično stablo

Pravljenje porodičnog stabla može biti vrlo poučno iskustvo. Takođe predstavlja i odličan način da saznate više o vašim precima i porodičnoj istoriji. Porodična stabla mogu biti jednostavna ili veoma kompleksna i složena. Zavisi od toga koliko vremena želite da uložite u ovaj projekat i u kojoj meri će vam biti dostupne potrebne informacije. Kopanje po prošlosti i traženje izgubljenih veza u vašoj porodici može razotkriti razne zanimljive činjenice o vašim precima. Iako to možete odraditi i iscrtati i na kompjuteru, ručno pravljenje porodičnog stabla je mnogo zanimljivije i pružiće vam više zadovoljstva.

porodicno stablo

Kako napraviti porodično stablo

  1. Počnite tako što ćete pronaći veliki papir ili tablu kartona na kojoj ćete iscrtati stablo. Po sredini papira ili kartona nacrtajte liniju koja će predstavljati deblo drveta i na vrhu te linije upišite vaše ime.
  2. Nacrtajte dve paralelne linije koje se granaju od vaše (jedna s leve, jedna s desne strane) i na njima upišite imena vaših roditelja. Pored vašeg imena dodajte imena rođene braće i sestara, ukoliko ih imate. Stablo nacrtajte tako da se na njemu vidi da vaši roditelji pored vas imaju još dece. Kada je gotovo, porodično stablo deluje vrlo jednostavno, ali dok ga pravite morate voditi računa da porodični odnosi i veze budu jasni i lako uočljivi.
  3. Nastavite da granate stablo, tako što ćete dodavati paralelne linije za svaki par roditelja. Prvo vaši roditelji (sa strane njihovi braća i sestre ako ih imaju), pa roditelji vaše majke sa jedne strane, pa roditelji vašeg oca sa druge strane, pa roditelji vaše bake sa majčine strane…i tako redom. Upišite tako sve rođake kojih možete sami da se setite (puno ime i prezime). Setite se da pored svake osobe napišete imena njenih braće i sestara, kako bi porodično stablo bilo što kompletnije.
  4. Gde god možete da se setite, upišite datume rođenja i smrti (ako osoba više nije živa) ispod imena te osobe. Ovo stvara istorijski utisak na vašem porodičnom stablu, i pokazuje vam koliko vremenski unazad ide vaše znanje o porodici.
  5. Kada popunite stablo svim informacijama koje vi sami znate, moraćete malo da istražujete da biste popunili praznine. Počnite prvo ispitivanjem vaših roditelja, zatim pitajte bake i deke, pa i sve ostale starije rođake, kojih oni imena i detalja mogu da se sete. Pokušajte da ih navedete da se sete i mesta gde su ti vaši preci živeli.
  6. Ako imate ideju, ili neku porodičnu legendu iz kog kraja i mesta potiče vaša porodica, možete istražiti tu priču na internetu. Nikad se ne zna, možda otkrijete još neka imena. Ako ste baš voljni da maksimalno istražite porodičnu istoriju, možete vaše istraživanje proširiti na razne institucije u kojima ćete, ako ste dovoljno uporni i strpljivi, sigurno pronaći još podataka. Pokušajte kod matičara, u crkvenim knjigama, arhivima, starim bibliotekama, novinama iz tog perioda.
  7. Ako dođete do ćorsokaka u vašoj istrazi, možete se obratiti nekim istorijskim organizacijama i službama, možda će oni biti u mogućnosti da vam pomognu. Ovim proširivanjem postavljate vašu istragu na mnogo viši i ozbiljniji nivo. Tu će vam čak možda biti potreban i novac i neko ulaganje da dođete do nekih papira i informacija, ili da otputujete do mesta gde su vaši preci živeli. Zato kada počnete ovako ozbiljno da istražujete, dobro isplanirajte svaki korak i odredite unapred koliko novca želite da potrošite na to.
  8. Kada konačno odradite skicu vašeg porodičnog stabla, dokle god ste želeli da idete, možete ga nacrtati lepše i ukrasiti na nekom kvalitetnom i lepom kartonu, uramiti ga i okačiti na zid kao podsetnik na vašu porodičnu istoriju na koju ste ponosni.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

Kako uciniti roditelje srecnim

Kako učiniti roditelje srećnim

Ti si moj lepi roditelj, sa mudrim odlukama u životu! Zar ova rečenica nije san …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Одличан текст и врло користан!

  2. Sve pohvale za tekst!

    Pogledajte kako sam ja to uradio https://www.facebook.com/porodicno.stablo.9

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *