Kako vršiti istraživanja u preduzeću

Naučnoistraživački rad u preduzeću ima za rezultat mnogobrojne nove i unapređene proizvode, efikasnija sredstava za rad i tehnološke procese, bolje materijale, energetske izvore i organizacione metode. Tako da on u savremenim uslovima poslovanja postaje značajan faktor razvoja.
Istrazivanja u preduzecu

Kako vršiti istraživanja u preduzeću

Uporedo se može govoriti o istraživanju i razvoju. Smatra se da ulaganje u istraživanje i razvoj predstavlja jednu od primarnih determinanti nacionalne privrede, kao i ekspanzije preduzeća.
Istraživanje možemo definisati kao plansku aktivnost koja ima za cilj nova znanja iz različitih oblasti proizvoda, procesa ili usluga.

Razvoj predstavlja realizaciju tih znanja u nov i unapređen proizvod, proces ili uslugu.

S obzirom na rezultate koje želimo da postignemo, istraživanja delimo na:
– fundamentalna istraživanja
– primenjena istraživanja
– razvojna istraživanja.

Istraživanje počinje fundamentalim istraživanjem a završava se novim ili unapređenim proizvodom, tehnološkim procesom ili sirovinom. Fumdamentalna istraživanja imaju za cilj ekonmsku ekspanziju i društveni progres, dovode do novih saznanja, odnosno ona su izvor povećanja znanja. Uglavnom su usmerena na teoriju i proveru ranije uspostavljenih teorijskih principa eksperimentima i usmerena su u isto vreme u različitim oblastima.

Primenjena istraživanja definišu se kao naučnoistraživački rad koji za rezultat ima sticanje znanja koja se mogu koristiti za unapređene ili nove proizvode, tehnološke procese ili sirovine. Ona koriste rezultate fundamentalinih istraživanja i usmeravaju se direktno na konkretno područje istraživanja i od šireg su interesa.

Razvojna istraživanja su nastavak primenjenih istraživanja u osvajanju novih proizvoda, poboljšanje postojećih kao i u osvajanju novih i unapređenih tehnoloških procesa i sirovina. Definišu se kao naučnoistraživački rad u preduzeću koja za rezultat imaju prototip novog proizvoda,tehnološkog procesa i sirovina. Tako da ova istraživanja direktno doprinose materijalnom blagostanju ljudi i porastu njihovog životnog standarda.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *