Kako planirati privrednu propagandu u preduzeću

Privredna propaganda predstavlja oblik prikazivanja i propagiranja putem sredstava javnog komuniciranja proizvoda potrošačima, sa ciljem da se kod njih razvija potreba za tim proizvodom, kao i podsticaj za kupovinu.
privredna propaganda

Kako planirati privrednu propagandu u preduzeću

U savremenim uslovima poslovanja, preduzeću je veoma teško da zadrži svoju poziciju na tržištu. Nauka, tehnika i tehnologija se veoma brzo razvijaju zbog čega ponuda postaje veća od tražnje, zato mnogi proizvodi imaju veoma kratak vek na tržištu. Zato je jedna od mogućnosti za opstanak proizvoda na tržištu upravo privredna propaganda. Njena osnovna svrha jeste u zadržavanju postojećih i pridobijanju novih potrošača da bi iz toga protekao i krajnji cilj preduzeća koji podrazumeva olakšanje, ubrzanje i povećanje prodaje proizvoda.

Zbog toga je potrebno pre svega napraviti plan privredne propagande. Osnovni elementi tog plana su:

  1. utvrđivanje vrste privredne propagande
  2. utvrđivanje tržišta na kojima će se sprovesti privredna propaganda (da li preduzeće želi da nastupi na novim ili postojećim tržištima)
  3. utvrđivanje kategorije potrošača kojima će biti namenjena (takođe da li se radi o novim ili postojećim kupcima)
  4. utvrđivanje principa na kojima će biti zasnovana privredna propaganda (radi se o principu istinitosti – da se bazira na istinitim informacijama ,principu privlačnosti – da privuče pažnju kupca, principu lojalnosti -lojalan odnos prema konkurentima, princip ekonomičnosti – da postoji srazmeran odnos troškova privredne propagande i efekta koji se očekuju od nje)
  5. utvrđivanje vremena intenziteta privredne propagande (uslovljeno je obimom proizvoda koji se nudi, veličinom tržišta koje treba da ga prihvati i jačinom konkurencije koju treba savladati)
  6. utvrđivanje medija privredne propagande (televizija ,radio, dnevni listovi, časopisi, svetleće reklame…)
  7. utvrđivanje finansijskih sredstava za privrednu propagandu
  8. utvrđivanje efekta od privredna propagande (mogu se utvrditi stavljanjem u odnos povećani promet, tj.realizacija i finansijskih sredstava uloženih u privrenu propagandu).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *