Kako napraviti čokoladni preliv

Čokoladni preliv je jedan od važnih sastojaka za kolače i torte. Možemo kupiti čokoladu za kuvanje i rešiti problem, ali nije svaka čokolada za kuvanje baš najukusnija, a dešava se i da pakovanje nije dovoljno izdašno za poslasticu koju pravimo.

cokoladni preliv

Kako napraviti čokoladni preliv

Postoji jednostavan način na koji možemo napraviti čokoladni preliv baš kakav želimo, a prednost je u tome što doziranjem sastojaka i dodavanjem aroma dobijamo čitav spektar čokoladnih preliva za najrazličitije kolače.

Osnovni sastojci su:
1. Beli šećer 100 grama
2. Vanil šećer 2 komada
3. Margarin 70 grama
4. Kakao 60 grama
5. Mleko dve supene kašike
6. Aroma čokolade 3-4 kapi

Dodaci koji se, po ukusu, dodaju za jaču aromu su: pola kašičice cimeta, po nekoliko kapi esencija ruma, vanile i badema ( u zavisnosti od vrste kolača);

Način pravljenja:

  1. U manju šerpicu stavite margarin i rastopite ga, u njega polako umešajte šećer i nakon njega kakao. Mešate dok se svesjedini i postane ujednačene boje i teksture. Kada se masa, uz blago mešanje, kuvala 2-3 minuta dodajemo mleko po par kapi. Mleko se mora dodavati polako i pažljivo kako se margarin ne bi izdvajao. Na kraju se doda par kapi arome čokolade. Ovako dobijen čokoladni preliv je osnovni, odnosno univerzalni preliv.
  2. Ako su kolači aromatičniji i u sebi imaju sastojke kao suvo grožđe obavezno dodajte par kapi ruma, a ako želite da ukus još pojačate dodajte i pola kašičice cimeta, ali odmah posle kakaoa, a pre mleka.
  3. Za jaču crnu čokoladu, kada kolači imaju badema u sebi, treba smanjiti količinu šećera na 80 grama, a kakao povećajte na 75 grama i tada će čokoladni preliv biti intenzivniji i uklapaće se sa ukusom kolača.
  4. Kod pravljenja čokoladnog preliva za kolače i torte koje sadrže voće, dodajte aromu ruma i to 6-7 kapi, a umesto cimeta dodajte mleveni đumbir (po ukusu, ali ne ni previše da ne povuče aromu na kiselo).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Tatjana Konakov Radić

Avatar photo
Moj portfilio: http://www.dreamstime.com/whitetqueen_portfolio_pg1 http://www.dreamstime.com/whitetqueen_info

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *