Kako definisati standardizaciju proizvoda

Potrošači nisu u mogućnosti da obave detaljnu stručnu kontrolu proizvoda koje kupuju. Samim tim, oni radije kupuju robu koja je stekla izvestan renome na tržištu. Standardizacija proizvoda je uvedena kako bi se kupci zaštitili od nesavesnih proizvođača i trgovine.

proizvod

Kako definisati standardizaciju proizvoda

Standardizacija predstavlja neku vrstu dogovora između kupaca i prodavaca odnosno proizvođača o bitnim karakteristikama proizvoda i usluga. Određuju se svojstva robe kao što su: oblik, dimenzije, način pakovanja, transportovanja i skladištenja. Ona pozitivno utiče kako na rad i život ljudi tako i na celokupan društveni razvoj.

Standardizacijom se vrši usklađivanje interesa proizvođača, trgovine i potrošača. Kako bi se povećala produktivnost u proizvodnji, brža realizacija u trgovini i lakši izbor robe od strane kupaca, neophodno je izvršiti standardizaciju proizvoda.

Veliki značaj standardizacija ima i za trgovinu. S obzirom na to da se, danas roba proizvodi i prodaje po utvrđenim standardima, prilikom sklapanja posla, vrlo često se dešava da fizičko prisustvo robe i nije potrebno. Roba se može prodavati/kupovati putem TV-a, kataloga, računara, elektronskim putem kao i drugim savremenim sredstvima elektronske trgovine.

Standardizovana proizvodnja, nekada ne može da zadovolji specifične potrebe potrošača. Tu se javlja trgovina, koja se bavi usaglašavanjemi usklađivanjem protivurečnosti standardizovane proizvodnje i specifične potrošnje.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *