Kako objasniti nužnost promene proizvodnog programa u preduzeću

Proizvodni program je centralni problem politike razvoja proizvodnje preduzeća. Izrada proizvodnog programa treba da bude stalna funkcija u funkcija u preduzeću koja je povezana sa mogućnostima proizvodnje i dinamikom tražnje.
proizvodni program

Kako objasniti nužnost promene proizvodnog programa u preduzeću

Proizvodni program predstavlja skup precizno odredjenih vrsta proizvoda i usluga koje će se proizvoditi i prodavati u odredjenom vremenskom periodu. Asortiman proizvodnje predstavlja, u stvari, izbor vrsta i obima proizvoda koji će preduzeće proizvoditi ili planira da proizvodi.

Razlikuje se širina i dubina proizvodnog programa. Širina proizvodnog programa predstavlja broj osnovnih vrsta proizvoda koji se proizvode, dok dubina podrazumeva broj varijanti proizvoda unutar pojedinih vrsta proizvoda.

Osnovna karakteristika proizvodnog programa je njegova promenljivost. Promena proizvodnog programa nastaje onda kada se uvodi novi proizvod ili izbacuje postojeći iz proizvodnog programa ili kada je učinjeno i jedno i drugo. Izbor proizvodnog programa zavisi od veličine preduzeća, ali i od njegovog organizacionog oblika.

Proizvodni program biće racionalniji ako je zasnovan na neprestanom usavršavanju, menjanju ili modifikovanju postojećih proizvoda, eliminaciji zastarelih i uvodjenju novih proizvoda. Promene proizvodnog programa se mogu javiti u različitim oblicima, ali su najbitnije promene koje se ispoljavaju u njegovom sužavanju i/ili širenju. Oba načina promene proizvodnog programa treba da omoguće preduzeću da ostvari optimalni proizvodni program. Optimalni proizvodni program ima zadatak da uz minimalna trošenja preduzeću obezbedi maksimalni prihod. Samim tim, može se reći da je to proizvodni program koji obezbedjuje preduzeću maksimalnu dobit.

Precizno utvrdjene vrste proizvoda i usluga potrebno je odrediti na bazi zahteva potrošača na tržištu i proizvodnih mogućnosti preduzeća odnosno na osnovu delovanja internih i eksternih faktora. Tako koncipiran proizvodni program, ima odlučujuću ulogu za dalji rast i razvoj konkretnog preduzeća.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *