Kako se vrši prevođenje strategije u operativne/taktičke odluke

Uspeh preduzeća zavisi kako od razvijenih inovacija i kapitalnih investicija, tako i od razvoja nematerijalne aktive. Dugoročni pozitivni rezultati podrazumevaju kapitalizaciju svih mogućnosti koje postoje u nekom preduzeću.
prevodjenje strategije

Kako se vrši prevođenje strategije u operativne/taktičke odluke

Usklađena lista predstavlja recept pomoću kojeg se pravi nova kombinacija resursa koja dovodi do stvaranja dugoročne vrednosti. Ovaj recept dovodi do transformacije materijalne i nematerijalne aktive u vrednost. To je u stvari strategija koja predstavlja kombinaciju materijalnih resursa i mogućnosti kako bi se stvorila propozicija vrednosti za ciljane kupce i tržišne segmente.

Logično je da se ne može primenjivati ono što se ne razume. Zbog toga je veoma bitno da Usklađena lista predstavlja metodologiju kojom se opisuje strategija, ali i proces njenog formulisanja kroz komuniciranje na konzistentan način. Postoji veliki broj načina za formulisanje strategije. S obzirom na to da ona skoro uvek predstavlja pitaje izbora, sužavanje skupa ciljeva vrši se preko strategijskih inicijativa. Ove inicijative ne obuhvataju finansijske rezultate za vlasnike ili kupce, već procenu menadžera sta bi trebalo uraditi unutar preduzeća kako bi se ostvarili strategijski ciljevi. Dakle, strategijske inicijative se odnose na interne procese.

Svaka strategijska inicijativa ima svoju strategijsku hipotezu i skupo uzročno-posledičnih odnosa koji dovode do stvaranja privilegija, povećanja vrednosti za kupce i do postizanja proizvodne perfekcije.

Za strategiju su veoma bitni pokretači budućih performansi jer pokazuju na koji način ulaganja u kupce, dobavljače, menadžere, tehnologiju i proizvode utiču na vrednost. Ono što je bitno za organizaciju koja je orijentisana na strategiju jesete prevođenje vizije u strategiju. Od velikog značaja je i to da merila performansi budu integirsana u sistem menadžmenta.

Usklađena lista sadrži kvantitativne, ali nefinansijske indikatore performansi tako da omogućava da se proces stvaranja vrednosti opisuje, ali i da se mere njegove posledice. Organizacija vođena strategijom formira se pretvaranjem strategije u Usklađenu listu. U ovakvoj organizaciji formira se nova kultura koja podstiče razvoj sistema nagrađivanja koji je povezan sa strategijom. Na takav način strategija dolazi u sam centar procesa menadžmenta.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Da li se u članku misli na usklađenu listu ciljeva ili nešto drugo?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *