Kako napisati predlog za raspravljanje zaostavštine

U našoj državi ostavinski postupak je postupak koji se po zakonu pokreće i vodi po službenoj dužnosti. Pa ipak, sudovi u Srbiji pribegavaju tome da ostavinski postupak sprovode tako što potencijalni naslednici pišu predloge za raspravljanje zaostavštine. Najčešće se građani za pomoć oko pisanja predloga za raspravljanje zaostavštine obraćaju profesionalnim licima, advokatima, ali i tada je neophodno da građani znaju da iskontrolišu ovaj predlog da bi ostvarili svoja prava.
zaostavstina

Kako napisati predlog za raspravljanje zaostavštine

  1. Prvi korak je, svakako, nasloviti kom sudu se stranka obraća kada piše navedeni predlog. Predlog se piše sudu koji je nadležan za raspravljanje zaostavštine, a to je sud mesta prebivališta ostavioca ili sud na kome se nalazi nepokretnost koja je predmet zaostavštine.
  2. Drugi korak je navesti ime, prezime i lične podatke ostavioca, kao i lične podatke za svakog od naslednika koji pretenduju na nasleđivanje.
  3. Treći korak je uslovljen postojanjem zaveštanja, odnosno testamenta ostavioca, u kom slučaju treba navesti da je ostavilac sačinio testament i navesti način na koji je raspolagao testamentom.
  4. Najčešći slučaj je da ostavilac nije testamentom raspolagao svojom zaostavštinom i u tom slučaju je potrebno navesti šta sačinjava zaostavštinu ostavioca. To mogu biti: nepokretnosti, pokretne stvari (umetnine, nakit, satovi, itd.), novčana sredstva na tekućim računima, kao i razne vrste depozita
  5. Neophodno je uz svaki od napred opisanih koraka priložiti odgovarajuće dokaze. Uz lične podatke ostavioca neophodno je dostaviti izvod iz matičnih knjiga rođenih koji potkrepljuje ove tvrdnje. Uz lične podatke naslednih učesnika je, takođe, neophodno, dostaviti podatke iz matičnih kniga, kao i navesti srodstvo sa ostaviocem. Uz podatke o nepokretnosti, poketnim stvarima, novčanim sredstvima na računu je, takođe, neophodno dostaviti dokaze o vlasništvu na njima, odgovarajuće listove nepokretnosti, dokaze o vlašništvu, izvode iz bankovnih i drugih računa i sl.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sarenalaza

Avatar photo
Pozitivna osoba, dobar čovek, odan prijatelj.

SLIČNO

doprinosi

Kako se definišu doprinosi

Mnogi smatraju da su se doprinosi prvi put pojavili u Engleskoj kako bi se prikupila …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *