Kako pobediti strah od letenja

Kako pobediti strah od letenjaIako vas možda i sama pomisao na letenje čini “bolesnim” ili uplašenim, treba da znate da se svaki strah, pa i ovaj od letenja može, ako ne sasvim pobediti, onda barem značajno umanjiti.

Putovanje avionom ponekad može da bude jako stresno, zato poslušajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da pobedite strah od letenja:

1) Pri čekiranju karte tražite sedište koje je blizu pilotske kabine, jer se tu turbulencije najmanje osećaju.

2) Nemojte da prihvatite sedište na sredini ili do prozora, jer pogled na krilo aviona koje podrhava, krivi se i zvecka, može pojačati strah.

3) Nemojte se grčiti, hvatati za naslon za ruke. Preuzmite kontrolu nad sopstvenim dahom. Podsetite se da u izuzetnom slučaju pada nivoa kiseonika, automatski padaju i maske sa kiseonikom iznad vaše glave.

4) Izbegavajte kafu i druga pića sa kofeinom, jer oni pospešuju anksioznost, agresivnost i strah. Pijte vodu, jer dehidracija pospešuje strah.

5) Vazdušna bolest izaziva osećaj mučnine dok avion prolazi kroz turbulencije. Zato se uglavnom preporučuju lekovi protiv mučnine, o kojima se morate savetovati sa svojim lekarom ili farmaceutom.

6) Dišite duboko što češće i ne zaboravite da kesu za mučninu koja je ispred vas možete da iskoristite i za duboko disanje.

Napomene:

– Mučnina i ubrzani otkucaji srca neće nastati ukoliko ponesete nešto da se zabavite, poput časopisa, knjige ili muzike. Lagana muzika prilikom poletanja umesto da smiri putnika često proizvede suprotan efekat

– Nemojte da krijete da se plašite. Ukoliko o tome razgovarate sa ljudima sa kojim putujete, osobama koje sede u vašoj blizini i obavestite osoblje aviona, možete da steknete određeni osećaj sigurnosti

– Osobe koje imaju fobiju od aviona, taj problem mogu da reše jedino uz pomoć psihoterapeuta.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mladen Živković

Avatar photo
Završio sam fakultet za turizam i ugostiteljstvo. Obožovam da putujem.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *