Kako se pravi glazura za tortu

Ima li šta lepše od sočne torte prelivene glazurom? Od same pomisli na to krene nam voda na usta. Sada možete napraviti torte sa glazurama kakve gledate na televiziji ili u časopisima.
glazura za tortu

Kako se pravi glazura za tortu

  1. Najčešće se prave glazure od čokolade. Za takvu glazuru potrebno vam je: 150 gr čokolade, 150 gr šećera i 1 dl vode. Kuvajte dok ne postane gusta smesa, pri tome stalno mešajući da ne zagori. Kad je smesa gusto kuvana, dodajte kašičicu maslaca i još malo promešajte. Prelijte tortu dok je smesa još vrela i stavite na hladno mesto.
  2. Za belu glazuru vam je potrebno 150 gr šećera, 1 belance i sok od pola limuna. Mešajte ove sastojke sve dok ne dobijete jednoličnu gustu smešu. Premažite tortu i stavite u mlaku rernu da se glazura stvrdne.
  3. Glazuru od prženog šećera dobićete ako pržite 150 gr šećera pri tome stalno mešajući da dobije svetlomrku boju. Prelijte brzo preko torte i zasecite parčiće, jer se veoma brzo stvrdne.
  4. Za punč glazuru potrebno je da kuvate 150 gr šećera sa 0,5 dl vode dok se ne pojave mehurići. Tada je šećer dovoljno kuvan. Ovu smesu zatim izrucite u tanjir i mešajte dok šećer ne počne da se hladi. Kada šećer postane kašasta bela smesa, dodajte kašiku ruma i nekoliko kapi ekstrakta od malina da dobije ružičastu boju. Premažite tortu i stavite u rernu da se malo prosuši.
  5. Glazura od kafe se sprema na sličan način kao i punč glazura. Kuvajte 150 gr šećera u 1 dl jake crne kafe, dok se ne pojave mehurići. Postupak je isti kao i kod punč glazure samo se ne dodaje rum.
  6. Za glazuru od limuna ili pomorandže potreban vam je sok od 1 limuna ili 2 pomorandže. Taj sok pomešajte sa onoliko prah šećera koliko je težak ceo limun ili pomorandža. Treba da mešate dosta dugo, dok se ne dobije gusta smeša. Potom dodajte dve do tri kapi jestivog ulja da glazura ne bi pucala. Premažite tortu i stavite je na hladno mesto.
  7. Možete napraviti i grilijaš-to je mleveni karamel šećer sa orasima. Njega možete praviti na različite načine. 150 gr šećera se prži dok se ne dobije karamel, a onda se doda 300 gr celih, iseckanih ili mlevenih oraha. Sve se to izmeša, istrese na vlažnu podlogu i samelje na mašini za orahe. Umesto oraha možete korisiti lešnike ili bademe.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *