Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa se češće javlja kod dece nego li kod odraslih osoba jer su kapilari u nosnoj sluzokoži još uvek slabi, ali ne može se reći da predstvalja neki veliki zdravstveni problem. Međutim, javlja se i kod starijih osoba. Može se izlečiti kod kuće koristeći neke tradicionalne tehnike.
krvarenje iz nosa

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

  1. Kada pukne jedan ili više kapilara unutar nozdrve dolazi do krvarenja. Kao uzrok tome može biti neki udarac u nos ili glavu, ali i češće kijanje, čačkanje ili brisanje nosa. Kao uzrok može biti i infekcija gornjih disajnih puteva, ali i grejanje u zatvorenom prostoru koje može da isuši sluzokožu i na taj način prouzrokuje krvarenje. Međutim, veoma retko uzrok nastanka krvarenja može biti i povišen krvni pritisak ili poremećaji zgrušavanja krvi. Uglavnom, ono što je jako bitno jeste to da se krvarenje iz nosa može zaustaviti kod kuće.
  2. Kad dođe do krvarenja, treba sesti uspravno i malo se nagnuti napred. Disati na usta, a nozdrve stegnuti i držati tako otprilike 10-15 minuta. Nakon toga, polako osloboditi nozdrve. Ako krvarenje nije prestalo, držati ih tako još desetak minuta. Kada prestane nos i predeo oko nosa, blago očistiti mlakom vodom od krvi.
  3. Što se tiče lekovitih biljaka one mogu biti od pomoći u zaustavljanju krvarenja i to tako što se na nos i zadnju stranu vrata stave hladne obloge natopljene razređenim hamamelisom, Od pomoći može biti i tinktura nevena i to tako što se ispod nosa drži vata natopljena ovom tinkturom.
  4. Ovo bi bila prva pomoć u zaustavljanju krvarenja. Međutim, ako osoba često pati od krvarenja iz nosa ili izgubi mnogo krvi i krvarenje traje duže od 30 minuta onda treba potražiti lekarsku pomoć.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *