Kako hrana pomaže u poboljšavanju spavanja

Problemi spavanja utiču na 1 od 10 odraslih. Kada neko nije u stanju da spava, to je problematično i može da ometa kvalitet života kada je osoba budna. Hronični problemi sa spavanjem, teškoće spavanja tokom jednog ili više meseci, mogu da budu uzrokovani medicinskim problemima i trebalo bi se tada obratiti svom doktoru. Određene namirnice mogu da poboljšaju san. One pomažu da se lakše zaspi i da se poboljša ukupan kvalitet sna.
hrana bolje spavanje

Kako hrana pomaže u poboljšavanju spavanja

  1. Neke namirnice povećavaju produktivnost organizma, pogotovo serotonina i to će Vam pomoći da zaspite. Ove namirnice su: voće sa visokim ugljenim hidratima kao što su jabuke, kruške, banane, integralni krekeri i hleb sa celim zrnom.
    Kada jedete hranu sa visokim ugljenim hidratima to će izazvati osećaj pospanosti. To se dešava zato što ugljeni hidrati povećavaju insulin u krvi veoma brzo, mnogo brže nego proteini (u ćurki) ili masti (u oraščastim plodovima). Kada se podigne nivo insulina, podiže se i nivo triptofana, to je amino kiselina koja proizvodi serotonin. Serotonin je poznat kao hemijska reakcija koja se oslobađa kada spavamo. On proizvodi osećaj smirenosti.
  2. Ostale namirnice koje treba da probate jesu ćurka i oraščasti plodovi. Visok nivo proteina i masti u živini i plodovima će podići nivo insulina u krvi, ali će trajati duže nego kod ugljenih hidrata. Ukoliko ih jedete četiri sata pre odlaska u krevet, značajno će Vam pomoći da što pre zaspite.
  3. Tradicionalni lek jeste šolja toplog mleka. Ali to nije samo neka priča naših baka, već ono ima i naučnu osnovu. Ono stvarno ima uticaja! Mleko je dobar izvor triptofana i amino kiselina i zbog toga Vaše telo pretvara to u serotonin. Povećan nivo serotonina, u Vašem telu, ima umirujući efekat i podstiče na spavanje. Pokušajte sa mlekom sledeći put i videćete da su bake bile u pravu!
  4. Biljni čajevi, a zeleni čaj posebno koji je napravljen od mešavine kamilice i nane će takođe podstaknuti spavanje.
  5. Kofein, koji može da se nađe u visokom nivou u crnom čaju, čokoladama ili kafi, moće da dovede do poteškoća sa spavanjem. Uvek izbegavajte da pijete pića koja imaju kofein u večernjim satima, pre no što treba da idete na spavanje. Ako patite od hronične nesanice, imaćete koristi ako izbegavate potpuno unos kofeina.
  6. Probajte malo meda. Tokom noći, Vaš mozak koristi mnogo energije. Jedan efikasan oblik energije iz mozga dolazi iz šećera koji se nalazi u jetri i zove se glikogen jetre. Vaš mozak dolazi u dodir sa glikogenom jetre pre no što udari u svoje mišićne glikogene (tu se nalaze rezerve šećera u Vašim mišićima), tako da ukoliko imate malo više šećera pre spavanja, to Vam može pomoći da Vam mozak bolje funkcioniše noću. Med se prvenstveno koristi za zalihe glikogena u jetri, pa se prvenstveno koristi za funkcionisanje mozga.
    Med je 22% bolji u stvaranju glikogena jetre nego bilo šta kuvano ili kupljeno u supermarketu. Ukoliko se uzima bez proteina, mala količina meda će podići nivo glukoze u krvi dok spavate.
    Tako da je savet da uzimate 1 do 2 kašičice meda pred spavanje ako to pomaže Vašem snu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nataša Uskoković

Avatar photo

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *