Kako se osloboditi peruti

Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije imala perut. Perut je oblik seboroičnog dermatitisa za koji se pretpostavlja da ga izaziva gljivica Pityrosporum ovale. Ova gljivica je prirodni stanovnik kože, ali u određenim uslovima, kao što je preterana količina sebuma, tj. masti, dolazi do njenog nekontrolisanog razmnožavanja koje se manifestuje deskvamacijom (ljuštenjem) kože u vidu sitnih ili krupnih belih ljuspica koje spontano otpadaju sa kosmatog dela glave.

perut

 

Mogu se javiti i u predelu lica, obrva, spoljašnjeg ušnog kanala, a prateći, ali ne i obavezni, simptom je svrab. Lečenje obično mora biti uporno i dugotrajno. U daljem tekstu sledi opis nekoliko varijanti lečenja, a vi se odlučite za onu za koju mislite da će vam najviše odgovarati.

Kako se osloboditi peruti

  1. Ukoliko vam se perut tek nedavno pojavila, pokušajte sa promenom šampona i češćim pranjem kose, pošto ponekad kozmetički preparati ili nedovoljna higijena mogu da iritiraju kožu skalpa.
  2. Tretman koji lekari uglavnom preporučuju je pranje kose šamponom koji sadrži ketokonazol, mikonazol ili neki drugi antimikotik koji će zaustaviti prekomerno razmnožavanje gljivice. Najčešće se preporučuje Mycoseb šampon protiv peruti. Koristite šampon dva puta nedeljno (svaka 3 do 4 dana) tokom 2 do 4 nedelje. Nakon toga šampon se koristi jednom nedeljno da bi se sprečio recidiv, tj. ponovno javljanje peruti. Neophodno je da se šampon ostavi da deluje 3-5 minuta pre nego što kosu dobro isperete.
  3. Takođe, možete koristiti šampone koji sadrže cink pirition, selenium sulfid ili derivate katrana.
  4. Prirodni, a možda i najbolji način da se rešite peruti je obična soda bikarbona. Pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone sa bilo kojim šamponom, utrljajte u kosu i ostavite da deluje nekoliko minuta. Ili nakon pranja kose utrljajte sodu bikarbonu u teme, sačekajte nekoliko minuta, a zatim dobro isperite kosu. Oduševićete se rezultatima.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zvončica Pan

Avatar photo

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

5 komentari

  1. Avatar photo

    probaću ovo sa sodom,hvala na savetima,ali ne higijena nije uzrok peruti,već preterana higijena i razni preparati koje stavljamo za negu kose.Ma mislim da niko ne zna zašto se perut javlja,osim te gljivice koja je izaziva,kod nekih se javlja kad češće peru kosu,kod drugih kad je ne peru redovno.zavisi.

  2. Avatar photo

    Gde u predelu lica? I kako izgleda?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *