Kako izlečiti mononukleozu

Lečenje mononukleozeLečenje mononukleoze nije baš tako jednostavno, zapravo ona se i ne može izlečiti na neki klasičan način, već se ona mora preboleti.
Mononukleoza je u narodu poznata i kao „bolest poljupca“ jer se najčešće i prenosi upravo poljupcem. Kod ljubljenja između dva partnera upravo vreba ova bolest koja se u ovom slučaju prenosi putem pljuvačke.
Ovu bolest izaziva virus herpesa, u medicini poznatiji kao Epštajn Barov virus.
Ono što je karakteristično za mononukleozu je to da se ona ne mora javiti odmah već se često dešava da ona miruje u organizmu i da „čeka“ trenutak kada imunitet oslabi.

Kako znati da imate mononukleozu?

1) Najčešći simptom mononukleoze je umor. On može biti uzrok fizičke isrpljenosti organizma, nedovoljnog sna ili opšte premorenosti i briga. Obično dolazi i do bolova u zglobovima.

2) Pored umora, simptomi su i: nedostatak apetita, upala grla kao i malaksalost i u nekim slučajevima groznica.

Kako lečiti mononukleozu?

1) Kao što smo već rekli u uvodu ovog članka, ne postoji lek za mononukleozu već se ona mora preboleti. Mononukleoza obično traje između 10 i 30 dana, zavisno od čoveka do čoveka. Povišena temperatura se može održati čak i do dve nedelje, a posle toga bi sve polako trebalo da se vraća u normalu.

2) Najbolji „lek“ za mononukleozu je zapravo odmaranje, mirovanje.

3) Preporučuje se i da pijete malo veće količine tečnosti za vreme oporavka od ove bolesti.

4) U danima jako visoke temperature uz konsultaciju sa lekarom, možete piti određene lekove za snižavanje temperature poput brufena. Brufen će vam pomoći da organizmu vratite normalniju temperaturu i lakše prebolite period kada mononukleoza vlada vašim telom.

5) Trudite se da izbegavate bilo kakvu fizičku aktivnost i neke veće napore u naredna dva meseca da ne bi došlo do retkih neželjenih komplikacija.

Napomena:

– Nemojte džabe posezati za antibioticima jer oni nemaju nikakvo delovanje jer u ovom slučaju u pitanju virusna infekcija

– Čim osetite i primetite neke simptome koji bi mogli ukazivati na mononukleozu, odmah posetite vašeg doktora koji će ustanoviti šta je tačno u pitanju i reći vam kako da se dalje lečite

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …