Kakopedija > Zdravlje i lečenje > Tretmani i samopomoć > Kako izlečiti mononukleozu

Kako izlečiti mononukleozu

Lečenje mononukleozeLečenje mononukleoze nije baš tako jednostavno, zapravo ona se i ne može izlečiti na neki klasičan način, već se ona mora preboleti.
Mononukleoza je u narodu poznata i kao „bolest poljupca“ jer se najčešće i prenosi upravo poljupcem. Kod ljubljenja između dva partnera upravo vreba ova bolest koja se u ovom slučaju prenosi putem pljuvačke.
Ovu bolest izaziva virus herpesa, u medicini poznatiji kao Epštajn Barov virus.
Ono što je karakteristično za mononukleozu je to da se ona ne mora javiti odmah već se često dešava da ona miruje u organizmu i da „čeka“ trenutak kada imunitet oslabi.

Kako znati da imate mononukleozu?

1) Najčešći simptom mononukleoze je umor. On može biti uzrok fizičke isrpljenosti organizma, nedovoljnog sna ili opšte premorenosti i briga. Obično dolazi i do bolova u zglobovima.

2) Pored umora, simptomi su i: nedostatak apetita, upala grla kao i malaksalost i u nekim slučajevima groznica.

Kako lečiti mononukleozu?

1) Kao što smo već rekli u uvodu ovog članka, ne postoji lek za mononukleozu već se ona mora preboleti. Mononukleoza obično traje između 10 i 30 dana, zavisno od čoveka do čoveka. Povišena temperatura se može održati čak i do dve nedelje, a posle toga bi sve polako trebalo da se vraća u normalu.

2) Najbolji „lek“ za mononukleozu je zapravo odmaranje, mirovanje.

3) Preporučuje se i da pijete malo veće količine tečnosti za vreme oporavka od ove bolesti.

4) U danima jako visoke temperature uz konsultaciju sa lekarom, možete piti određene lekove za snižavanje temperature poput brufena. Brufen će vam pomoći da organizmu vratite normalniju temperaturu i lakše prebolite period kada mononukleoza vlada vašim telom.

5) Trudite se da izbegavate bilo kakvu fizičku aktivnost i neke veće napore u naredna dva meseca da ne bi došlo do retkih neželjenih komplikacija.

Napomena:

– Nemojte džabe posezati za antibioticima jer oni nemaju nikakvo delovanje jer u ovom slučaju u pitanju virusna infekcija

– Čim osetite i primetite neke simptome koji bi mogli ukazivati na mononukleozu, odmah posetite vašeg doktora koji će ustanoviti šta je tačno u pitanju i reći vam kako da se dalje lečite

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 35, prosek: 4,34

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Jasna Marković
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …