Kako razvod može uticati na decu

Deca razvedenih roditelja osećaju negativne efekte u izvesnoj meri, čak i kada se tim razvodom završi užasan i uvredljiv brak. Međutim, ne postoji način da se utvrdi kako bi se uticalo na decu ako ne bi došlo do razvoda. Istraživanja na temu dece razvedenih roditelja i razvoda ne slažu se uvek oko efekata razvoda na razvoj deteta.
razvod deca

Kako razvod može uticati na decu

  1. Negativni efekti
    Negativni društveni efekti na decu obično počinju kada počne proces razvođenja. Tuga, usamljenost, anksioznost, problemi u ponašanju i smanjeno samopoštovanje se najčešće povezuju sa razvodom. Negativni efekti bračnih sukoba nisu bili tako očigledni pre razvoda kao što su vidljivi kada je postupak za razvod već počeo. Kada dođe do razvoda, problemi nisu ni gori ni bolji. Postoje brojni uzroci problema. Ako se roditelj starateljstva seli, dete gubi poznato okruženje u kojem je do sada živeo. Roditelj koji je dobio starateljstvo može takođe da bude suočen sa velikim gubitkom prihoda što stvara veliki teret za porodicu. Zaokupljenost oko bračnih konflikata može da utiče na dete da postane lošije u školi i da manje uči. Ako deca akademski i socijalno zaostaju tokom procesa razvoda, kasnije neće moći da se vrate na kolosek. Problemi se onda gomilaju, što dovodi do gubitka motivacije i daljeg gubitka samopoštovanja.
  2. Osećanje krivice
    Činjenica da su deca često predmet pitanja u vezi sa razvodom, moglo bi da doprinese osećanju anksioznosti kod dece. Često svađanje oko starateljstva, viđanja i posećivanja mogu biti izvor osećanja krivice, zbunjenosti i depresije. Mala deca posebno mogu osećati krivicu i da misle da su oni nekako izazvali roditeljsko odvajanje.
  3. Skretanje pažnje
    Brojna istraživanja ukazuju da je verovatno da će deca razvodenih roditelja da postanu agresivnija. Oni mogu da imaju poteškoće u uspostavljanju i održavanju prijatelja. Tinejdžeri i odrasla dece razvodenih roditelja mogu da krenu da se bave neprikladnim ili promiskuitetnim seksualnim aktivnostima i mogu da upadnu u delikventna ponašanja, kako bi skrenuli pažnju na sebe. Kasnije to može uticati na njih tako da imaju poteškoće u uspostavljanju trajnijih odnosa sa suprotnim polom, iako se razvod desio mnogo godina ranije.
  4. Razlike u godinama
    Zbog nedostatka drugih kontakata, mlađa deca mogu pokazati najočiglednije negativne efekte razvoda, dok starija deca imaju obaveze oko škole, vannastavne aktivnosti i prijatelje koje im mogu pomoći da skrenu pažnju na probleme koji se dešavaju kod kuće. Problem kod male dece je i taj što možda ne umeju da verbalizuju svoju patnju.
  5. Rodne razlike
    Dečaci reaguju drugačije od devojčica. Oni mogu da se povuku od prijatelja i aktivnosti ili da započnu fizičke tuče, dok devojčice mogu da pokažu svoju patnju i na druge načine, kao što su maltretiranje drugova i da izgube interesovanje za aktivnosti. Dok je više verovatno da će dečaci delovati tokom i neposredno nakon razvoda, devojke mogu da zadrže svoja osećanja unutar njih, samo da ih kasnije prikažu kada se pojavi strah od napuštanja i izdaje, pa će im to otežati da formiraju trajne emotivne veze .
    Žene, posebno, mogu da imaju teškoće u vezama sa muškarcima ako su lišene stalanog kontakta ljubavi koje je trebalo da dobiju od oca kada su bile male. Bez stalnog prisustva brižne muške figure, devojka može imati teškoća u razvoju osećaja njene vrednosti kao ženske osobe.
  6. Prevazilaženje negativne strane
    Negativni efekti razvoda se mogu smanjiti i čak i prevazići ako roditelj koji je dobio starateljstvo, ima dobre veštine roditeljstva, ako drugi roditelj daje pozitivan uticaj na život deteta, i ako drugi faktori – kao što su vršnjačke veze, ekonomska stabilnost i podrška zajednice – budu pozitivni.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nataša Uskoković

Avatar photo

SLIČNO

Kako dekorisati sto za venčanje

Ako želite dekorisati sto za venčanje, ovo je članak upravo za vas. Dekoracija stolova je …

Jedan komentar

  1. Apsolutno se slažem da je bolje razvesti se nego biti u lošem braku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *