Kako napraviti višak prostora u ormaru

Neorganizovan i neuredan ormar može da izgleda grozno čak i onim ljudima koji ne zapažaju sitnice. Stoga postoje trenuci kada poželite da imate više mesta u ormaru za sve male, ali i velike, stvari koje želite da sklonite i sakrijete, ne samo od sopstvenog pogleda, nego i od radoznalih očiju drugih ljudi.

Ima mnogo načina da napravite taj višak prostora u ormaru. Ipak, ono osnovno je da smanjite količinu stvari koje želite da zadržite i koje su vam potrebne jer ih redovno nosite, a onda da ih uredno ostavite. Drugi način jeste da smislite kako da povećate postojeći prostor – tako što ćete stvari odložiti u pregrade ili police, gde ranije nisu stajale.

kako organizovati orman

Ovako u vašem ormaru možete napraviti dodatni prostor za odlaganje stvari.

Kako napraviti višak prostora u ormaru

  1. Počnite ispočetka. Raščistite svoj ormar tako što ćete prvo povaditi sve stvari iz njega. Dok ih vadite, klasifikujte stvari stavljajući slične ili iste primerke uredno na istu gomilu ili u korpe za odlaganje. Istovremeno, izaberite i ostavite sa strane stvari koje više ne koristite, koje vam ne trebaju, i one kojih želite da se rešite. I njih razvrstajte i stavite ih u kutije. Obeležite kutije da biste posle znali koje da date nekom drugom, a koje da bacite.
  2. Raščistite svoj ormar i organizujte prostor po svojim potrebama. Napravite fioke za sitnice i tričarije. Znajući šta sve imate, napravite pregrade i police tamo gde treba da stoje. Kao poslednji korak, temeljno očistite ormar i obrišite prašinu. Ako želite, prefarbajte ga.
  3. Vratite se svojim stvarima. Prvo pregledajte sve stvari pre nego što odlučite da li da ih vratite u ormar. Šta treba da se zakrpi, popravi, a čemu da se promeni veličina? Čemu nedostaje dugme, a šta ima rajsferšlus koji ne radi?
  4. Zatim analizirajte i isplanirajte kako ćete da smestite stvari nazad. Odlučite šta treba da okačite na vešalicu, šta možete jednostavno da složite i stavite na police, šta možete da ostavite u fioke, a šta možete da smestite na manje police i zakačaljke.
  5. Najzad vratite sve u ormar. Oslobodite što više prostora, kao kad pakujete stvari u kofer kada negde putujete. Počnite od stvari na vešalicama i lepo ih okačite temo gde ste zamislili, a to je obično u gornjem delu ormara. Potom stavite složene stvari u fioke imajući u vidu njihovu veličinu ili oblik. A onda se vratite onome što ne možete ni da okačite ni da složite, kao što su brushalteri, razni ukrasi i druge stvari, i ostavite ih u fioke. Cipele ostavite za kraj. Smestite ih u deo sa policama i zakačaljkama namenjenim za njih (cipelarnik), a onda odlučite da li taj deo možete ostaviti tu, a da ne narušava izgled čitavog ormara. Ako više nema mesta, ili ako će se ceo ormar osećati na cipele, pronađite odgovarajuće mesto za deo sa cipelama (cipelarnik) izvan njega.

Samo nedostatak vaše mašte može vam ograničiti mogućnosti da napravite više prostora u ormaru. U svakom slučaju, ceo postupak je vredan muke. Psihička nagrada je u osećaju da ste postigli nešto o čemu ste razmišljali da treba da uradite već neko vreme. Materijalna nagrada je takođe tu, jer možete nešto i da zaradite na stvarima koje ste odbacili.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *