Kako očistiti srebro

Srebro je lep metal od kog se mogu napraviti raznovrsne stvari, a njegova blagi sjaj daje notu elegancije posuđu, priboru za jelo i nakitu. Stvari napravljenje od srebra, naročito pribor za jelo i posuđe, poznate su kao srebrnina.

Nažalost, srebro je i prilično nežno u poređenju sa velikim brojem metala koji se svakodnevno koriste i može brzo da izgubi sjaj, dobije fleke ili ogrebotine. Često se plašimo da sami probamo da očistimo predmete od srebra jer su oni neretko od posebnog značaja za nas i ne želimo da ih oštetimo.

Ipak, ne morate biti srebrnar ili profesionalni kujundžija da biste očistili srebro. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da održavate vaše srebro sjajnim.
Kako očistiti srebro

Kako očistiti srebro?

  1. Čistite srebro često i brzo nakon upotrebe. Srebro koje se učestalo koristi retko gubi sjaj. Ukoliko vaše srebro još uvek nije počelo da gubi sjaj ili je tek počelo da dobija tamniju boju, jednostavno ga operite u toploj (ne vrućoj) vodi sa blagim deterdžentom bez fosfata.
    • Dobro bi bilo da srebrno posuđe perete odvojeno od drugog posuđa jer se srebro može ogrebati u metalnim sudoperama, pored pribora za jelo i drugih kuhinjskih posuda, a nerđajući čelik može da ošteti sjaj vašeg srebrnog posuđa ako dođe u kontakt sa njim.
    • Izbegavajte upotrebu gumenih rukavica kada perete srebro pošto guma čini da srebro korozira. Mekom krpom nežno trljajte i očistite vaše srebro, a potom ga brzo osušite mekanim peškirom. Nakon toga, koristite mekanu pamučnu krpu za poliranje tamnog srebra da bi ste mu povratili sjaj.
  2. Polirajte vaše srebro. Kada se tamne mrlje počnu pojavljivati na srebru, jednostavno ručno pranje možda neće biti dovoljno da biste ih uklonili. Korišćenje sredstva za poliranje srebra, izrađenih na bazi specijalnih formula, najbezbedniji je način za čišćenje srebra, naročito ako imate posla da antikvitetom ili komadom srebra koji je komplikovanog oblika ili ima urezane šare. Pažljivo pratite uputstva proizvođača.
    • Navlažite mekanu krpu za poliranje srebra ili sunđer koji ste dobili uz pakovanje sredstva za poliranje srebra. Stavite malo tog sredstva na krpu.
    • Trljajte srebro samo pravolinijskim pokretima, tj. napred – nazad (a ne kružnim pokretima). Nemojte ga ribati četkom; pre pustite da sredstvo za poliranje odradi posao.
    • Isperite srebro pod tekućom vodom.
    • Detaljno osušite srebro čistom, mekom krpom.
  3. Razmislite o upotrebi uobičajenih proizvoda za čišćenje domaćinstva ukoliko vaši komadi srebra nisu tako retki i vredni komadi. Oni će vam obično pomoći u čišćenju srebra, ali ga mogu i oštetiti. Probajte ih na svoj rizik.
    • Ako koristite pastu za zube, izaberite neku jednostavnu belu pastu (ne gel) bez specijalnih dodataka za izbeljivanje zuba.
    • Uzmite meku, navlaženu krpu (poslužiće vam komad tkanine stare pamučne majice) ili vlažan sunđer i stavite malo paste na njega. Nežno trljajte srebro pravolinijskim pokretima napred-nazad. Još jedna varijanta je da nakvasite srebrni komad i lagano nanesete pastu direktno na površinu koju onda možete ponovo nakvasiti i nastaviti sa poliranjem. U svakom slučaju, budite veoma nežni, a ako u bilo kom trenutku primetite da ga grebete, prestanite sa poliranjem i detaljno isperite pastu.
  4. Neki stručnjaci za održavanje srebra savetuju da se pasta za zube NIKADA ne koristi za poliranje srebra. Neke paste sadrže sodu bikarbonu ili druge veoma nagrizajuće sastojke; čak i sasvim male količine tih komponenti mogu izazvati veoma ozbiljna oštećenja.
    • Pošto krpa ili sunđer postanu tamniji zbog mrlja, dodajte više paste za zube da biste očistili deo vlažne krpe/sunđera i nastavite lagano poliranje.
    • Detaljno isperite komad koji je predmet čišćenja toplom (ne vrućom) vodom i osušite ga mekim peškirom.
    • Soda bikarbona. Soda bikarbona može ukloniti uporne tamne mrlje na srebru, ali nemojte je koristiti osim ako ne marite što postoji rizik oštećenja srebra. Generalno se soda bikarbona smatra previše abrazivnim sredstvom za čišćenje srebra.
    • Napravite smesu koristeći sodu bikarbonu i toplu vodu.
    • Lagano polirajte prateći gore navedena uputstva za korišćenje paste za zube.
  5. „Okupajte” svoje srebro. U trgovinama su dostupne tečnosti koje mogu da rastvore mrlje na srebru bez trljanja. Stručnjaci za čišćenje srebra u stvari retko potapaju srebro u ove tečnosti, barem ga ne drže u njoj dugo vremena. Ovakvi proizvodi su generalno grube, potencijalno opasne hemikalije (kako za srebrno tako i za vas), stoga pažljivo pratite uputstva i konsultujte nekog profesionalca kada ste u nedoumici. Međutim, u kućnim uslovima možete napraviti blagu “kupku” za srebro koja pomaže u skidanju fleka i tamnih mrlja pomoću elektrohemijske reakcije. Budite oprezni jer čišćenje srebra u tečnostima za potapanje srebra i elektrohemijski aktiviranoj vodi mogu biti potencijalno štetne za vaše srebro i ukloniti željenu dimno sivu patinu pa se ne preporučuju za oksidirano srebro ili srebro sa ljubičastosivim pigmentom kao završnom obradom.
    • Ugrejte vodu u posudi odgovarajuće veličine i rastvorite veliku količinu kuhinjske soli u njoj. Koristite dovoljno soli kojoj je potreban barem jedan minut da se rastvori u vrućoj vodi uz konstantno mešanje.
    • Oblikujte oplatu za posudu od aluminijumske folije i postavite foliju u posudu sa vrućom vodom (opasnost – ne dirajte vruću vodu!).
    • Stavite srebro, koje ste prethodno očistili sapunom, u tečnost (unutar folije) na nekoliko minuta. Mrlje bi trebalo da iščeznu.
    • Ako su mrlje uporne, izvadite predmet iz tečnosti, očistite ga sapunom i vlažnom krpom, a potom ga ponovo potopite u kupku.
    • Upozorenje: ako koristite ovaj metod čišćenja srebra, sve tamne mrlje će biti uklonjene, čak i one koje čine da vaše srebro podseća na antikvitet. Nakon što ohladite slanu vodu, bacite je u odvod. Ovaj metod predstavlja jednostavnu reakciju aluminijumskog metala i sumpora sa srebra. Kuhinjska so se ponaša kao elektrolit ili supstanca koja provodi struju i dovodi do reakcije.
  6. Pravilno spakujte vaše srebro. Osim brzog i čestog čišćenja, najbolji način da sačuvate vaše srebro je da ga odlažete na pravi način. Vodite računa da svaki komad bude potpuno suv pre nego što ga zapakujete! Kod srebrnog posuđa, umotajte svaki komad u karbonski papir bez kiselina ili svileni papir za pakovanje i protiv tamnjenja. Takođe, možete umotati komade posuđa u flanel (u ovu svrhu se pravi posebna vrsta flanela). Čvrsto zatvorite upakovane komade srebra u plastičnu vreću sa hermetičkim zatvaranjem. Bilo da odlažete svoje srebro u kesu ili ga stavljate u staklenu vitrinu, možete u blizini ostaviti kutijicu silika gela (tj. sušenog gela silicijumove kiseline) da biste smanjili vlažnost i zaštitili srebro od tamnjenja. Nikada ne ostavljajte srebro na mesta gde može doći u kontakt sa gumom, nerđajućim čelikom ili bojama.
  7. Kao najbolji metod za čišćenje srebra, neke osobe iz svog iskustva preporučuju potapanje srebra u šoljicu soka “7up” ili “Coca cola” jer na taj način kiselina skida prljavštinu i vraća srebru sjaj ne oštećujući ga.
Ukoliko Vam je potreban iskusan i kvalitetan sajdžija za poliranje nakita od srebra, a posebno satova, onda se obavezno obratite časovničaru Vuletu.

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: , , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …