Kako analizirati poeziju

Kako analizirati poezijuKnjiževnost se deli na poeziju, prozu i dramu. Poezija spada u najsubjektivniji književni rod zbog naglašeno prisutnog pesnikovog doživljaja sveta i izražene emocionalnosti.

Osnovno obeležje poezije je stih. I ako su često obimom male, lirske pesme ipak zahtevaju iscrpnu analizu. Odakle početi sa analizom, šta je najbitnije u jednoj pesmi, na koje sve elemnte pesme treba skrenuti pažnju? Evo nekoliko saveta kako se “kretati” kroz analizu poezije…

Kako analizirati poeziju?

1) Početak svake analize podrazumeva odredjivanje vrste lirske pesme. Prema izraženim osećanjima, lirske pesme se dele na: ljubavne, rodoljubive, satirične, misaone, elegične, opisne itd.

2) Kada je utvrdjeno kojoj vrsti pripada lirska pesma prelazi se na odredjivanje osnovnog motiva, kako bi se utvrdilo o čemu je reč u pesmi. U toj fazi analize se pronalaze i odredjuju i svi drugi motivi koji su povezani sa osnovnim. Definiše se veza medju njima i na taj način se analiza produbljuje.

3) Sa motiva se prelazi na tumačenje pesničkih slika. Otkriva se njihovo značenje, simbolika, asocijacije koje te slike bude u nama, njihova veza sa lirskim subjektom.

4) U sledećoj fazi analize pesme bi trebalo povezati ono što je u pesmi opisano sa ličnim iskustvom, napraviti neku vrstu poredjenja kako bi se pesma intenzivnije doživela

5) U poslednjoj fazi tumačenja radi se analiza formalne strane pesme, odnosno analiza strofe, stiha, rime, ritma, stilskih figura.

Pravilna i detaljna analiza doprinosi boljem shvatanju i intenzivnijem doživljavanju pesme, pa samim tim omogućava i da se prilikom čitanja u pesmi i uživa na pravi način.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

Engleski jezik

Kako brzo naučiti strani jezik

Komunikacija je postala osnovni ključ da se postigne bilo šta u životu. Stoga je znanje …