Kako se radi korektura teksta

Korektura predstavlja pažljiv pregled napisanog teksta, kako bi se pronašle i ispravile sve gramatičke greške, kao i greške u pisanju, odnosno kucanju. Ovo može biti veoma korisno prilikom pisanja seminarskih i diplomskih radova, kao i drugih stručnih tekstova. Evo nekoliko saveta kako da pažljivo i kvalitetno uradite korekturu pisanog teksta.
korektura teksta

Kako uraditi korekturu teksta

  1. Pre nego što uopšte pristupite korekturi, uverite se još jednom da li su svi krupniji aspekti ( kao što su fokus, organizacija i razvoj teze ) u tekstu zadovoljavajući, da li su pasusi i odlomci dobro organizovani i da li ste ovim tekstom tematski obuhvatili sve što ste želeli da kažete, ili treba nešto dodati, odnosno oduzeti.
  2. Između pisanja i korekture ostavite tekst 15 min, dan, nedelju dana ( koliko god vam je potrebno ). Određena distanca od teksta će vam pomoći da lakše uočite greške.
  3. Pre nego što krenete u potragu za greškama, eliminišite nepotrebne i suvišne reči.
  4. Bitno je da znate za čim tragate. Ukoliko ste za ranije radove dobijali neke komentare ili kritike od svojih profesora ili kolega, napravite spisak grešaka koje ste pravili i na koje morate da obratite pažnju.
  5. Mnogo će vam biti lakše ako tekst pre korekture ištampate. Nemojte ga čitati sa ekrana kompjutera.
  6. Čitajte naglas. Ovo može koristiti da lakše uočite da li ste u nekoj rečenici zaboravili zarez. Takođe ćete brže i lakše uočiti i druge pisane greške, nego prilikom čitanja u sebi.
  7. Koristite prazan papir kako biste pokrili red ispod onog koji čitate. Ova tehnika pomaže da se bolje fokusirate na deo koji čitate i sprečava nesvesno preskakanje pojedinih delova i mogućih grešaka.
  8. Neke osnovne greške možete proveriti i na kompjuteru, jer svaki program za pisanje ima osnovnu gramatičku proveru, kao i proveru pravilno napisanih reči.
  9. Ako imate običaj da pravite veći broj različitih grešaka, proverite svaku od njih zasebno i to tako što ćete krenuti od najkrupnije, pa sve do najbeznačajnije greške, primenjujući tehniku koja vam najviše odgovara da primetite određeni tip grešaka. Na primer: Pročitajte ceo tekst, rečenicu po rečenicu, proveravajući da li se svuda imenica i glagol slažu u rodu i broju. Zatim, pročitajte opet ceo tekst, rečenicu po rečenicu, kako biste proverili da li su sve reči pravilno napisane ( da niste slučajno napisali višlji umesto viši, dali umesto da li… ).
  10. Nakon proverenih grešaka pročitajte bar još 2-3 puta pažljivo tekst naglas, kako biste se uverili da vam neka greška nije promakla.
  11. Ako i pored ovako detaljne analize niste potpuno sigurni u svoj rad, uvek se možete obratiti nekom stručnjaku, kolegi ili profesoru i pitati ga za mišljenje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

IQ

Kako povećati IQ

IQ količnik inteligencije je mera koja definiše bistrinu i intelektualnu mogućnost ili sposobnost jedne osobe. …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Veoma koristan tekst. Značiće mi u daljem radu

  2. Avatar photo

    Hvala, drago mi je da je nekom ovaj tekst bio od koristi. :)

  3. Ovih saveta trebali bi da se drže svi koji rade na nekom pisanom tekstu. Dobre ideje i korisne informacije.

  4. Pozdrav, u ponedeljak imam da odgovaram 4 oblasti

    Korektura, Knjizna Tipografija, Ulazni Izlazni Uredjaji i Tipografski Sistem mera, da ne bi isao na popravni.

    E sada poston nemam u svesci ni nigde trazim po internetu, ali svi znamo da na internetu mozemo naci skroz pogresnu stvar i uciti uzalud, pa da vas pitam, da li Korektura sto je ovde objasnjena je ista kao sto se uci i u Grafickoj Skoli, u pitanju je predmet Tehnologija Graficke Pripreme, takodje za ostale oblasti ako imate neki predlog za neki sajt molim vas napisite mi. HVALA UNAPRED POZZ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *