Kako učiti

Sigurno ste se nekada zapitali kako da naučite neku lekciju u školi. Čini vam se nemoguće, mrzi vas ili vam je ta tema toliko dosadna da jednostavno ne želite da učite bilo šta o tome. Bilo da treba da učite za kontrolni, pismeni, usmeno odgovaranje, vi želite što bolje da se pripremite i naravno dobijete što bolju ocenu. :)
Ovde ćete pronaći neke savete koji vam mogu pomoći u učenju.
Ucenje

Kako učiti

 1. Koncentracija. Lakše ćete naučiti ako ste dovoljno koncentrisani na to što radite. Preporučujem vam da odete u neki svoj kutak gde ste smireni (kao npr. vaša soba, neki deo kuće/stana koji volite i gde vas ništa neće ometati). Takođe ćete se lakše koncentrisati ako isključite TV, jer vas može ometati. A ako vam je prijatnije, možete pustiti neku laganu muziku, koja vas neće ometati, već smiriti i popraviti atmosferu.
 2. Priprema. Pripremite sve što vam je potrebno za učenje (knjige, sveske, olovka i ako imate neke beleške koje vam mogu pomoći oko tog predmeta koji učite), kako ne bi morali svakog časa da odete po neku stvar koja vam je potrebna. Tako ćete uštedeti vreme.
 3. Preslišavanje. Preslišajte se posle svakog dela lekcije (prepričajte deo lekcije koji ste pročitali). Tako ćete lakše zapamtiti. Prepričavajte deo lekcije sve dok je ne naučite, tj. ne prepričate bez greške. Na kraju lekcije, preslišajte se, tj. celu lekciju.
 4. Obnavljanje. Izbegavajte da učite dan pre kontrolnog/pismenog ili bilo čega za šta učite. Najbolje je da učite 2-3 dana pre dana za koji učite. Npr. Ako učite za četvrtak, učite u utorak, a u sredu obnovite lekciju, kako biste bili sigurni da ste dobro naučili.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Anita Kostić

Avatar photo

SLIČNO

IQ

Kako povećati IQ

IQ količnik inteligencije je mera koja definiše bistrinu i intelektualnu mogućnost ili sposobnost jedne osobe. …

8 komentari

 1. Da li pomaze ucenje nocu

  • Avatar photo

   Uglavnom je organizam (i mozak) iscrpljen nocu i teze se skoncentrisemo, tako da je bolje da ucimo preko dana ili kada smo dobro raspolozeni i odmorni, tako da mozemo lakse da upamtimo neke stvari :)

 2. Da li meditacija pomaze u ucenju?

 3. Smatram da su savet veoma korisni,ali bih zelela da skrenem paznju da sve zavisi od osobe,jer svako treba da pronadje najbolji nacin za sebe.

 4. Hvala na savetima :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *