Kako biti samopouzdana

Kako biti samopouzdanaSamopouzdanje i vera u sebe su ključni faktori za ostvarenje svakog životnog cilja. Nedostatak samopouzdanja može da bude u korenu mnogih problema. Ljudi sa niskim stepenom samopouzdanja ne prekidaju loše odnose, nezadovoljni su na poslu ali ga ne menjaju, često i ne primećuju dobre stvari u životu pa imaju utisak da ih sreća stalno zaobilazi. Međutim, samopouzdanje je nešto što se može steći i ojačati ukoliko se potrudite, radite na sebi i istrajete u tome. U tekstu koji sledi, pomoći ćemo vam u tome.

Kako biti samopouzdana?

1) Potrebno je pre svega, sagledati jasno izvore rušenja samopouzdanja, zapitajte se zašto imate lošu predstavu o sebi.

2) Zatim sagledajte činjenicu tj. postanite svesni činjenice da su Vaše nisko samopouzdanje, Vaši strahovi i svaka negativna misao (o sebi) zapravo uzrok i Vašeg nezadovoljstva i negativnih događaja u Vašem životu.

3) Sledeći, veoma važan korak je da odlučite da to promenite. Odluka da promenite loše navike, negativno ponašanje, negativno razmišljanje je veoma težak ali i veoma značajan korak u radu na sebi. Taj korak znači da ste spremni da istrajete u ostvarenju cilja bez obzira na prepreke, kojih će svakako biti. Ono što može pomoći je da, u trenucima kada ne radite ništa zapitate-zašto se osećate dobro i šta je to što vas čini zadovoljnim i mirnim.

4) Počnite da volite i da cenite sebe. U samomotivaciji i samonagrađivanju leži ključ dizanja vlastitog samopouzdanja. Nagradite se sebe za svaki, pa i najmanji uspeh ili obavljeni zadatak koji ste sebi zadali i radite tako dok ne shavtite da zaslužujete sreću.

5) Zatim razmislite o svojim uverenjima, o onome u šta verujete i pokušajte da svoje negativne stavove zamenite novim pozitivnim.

6) Naučite da prihvatate sebe takvim kakvi jeste i da oprostite sebi i drugima i da krenete dalje.

7) Zaboravite na to šta drugi misle, oslobodite se tog tereta, ne dozvolite da vas tuđa kritika zaustavi ili ometa u ostvarenju Vašeg cilja. Kritikovanje nas ometa u postizanju boljih rezultata u životu i morate naučiti da postanete imuni na tuđa mišljenja. Naravno, čovek treba da bude otvoren za ideje bi mu mogle pomoći, ali ne dopuštajte da vas kritika demorališe.

8) Okružite se pozitivnim ljudima, ljudima koji ne štede osmehe, ljudima koji imaju pozitivan stav prema životu. Provodite više vremena sa ljudima koji vas inspirišu i u čijem se društvu osećate prijatno. Ne bojite se prekinuti prijateljstva ili odnose koji više nemaju smisla, jer takvi odnosi nas vuku na dole, zbog njih se osećamo loše i manje vredno.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …