Kako čitati note

Kako čitati note
Da bi smo mogli da čitamo partiture neophodno je znati notni sistem, kao što je za čitanje knjige neophodno poznavanje slova. Dakle, elementarno znanje mora da postoji, tj. da se zna kako se obeležavaju note, njihova vrednost,njihovo trajanje, kako se obeležava tonalitet itd (sve to se uči već u prvom razredu niže muzičke škole). Da bi se neka kompozicija izvela kako treba neophodno je svakodnevno vežbanje i za to je potrebno dosta vremena, pa je zato poželjno da se čitanje nota i učenje napamet uradi za što kraće vreme. Kroz primer partiture za klavir evo nekoliko saveta…

Kako čitati note?

1) Ono što je potrebno prvo uraditi je da se, na osnovu predznaka (povisilice ili snizilice) odredi u kom tonalitetu je kompozicija napisana. Zatim, bez pokusavanja da sviramo, pregledamo, takt po takt celu kompoziciju.

2) Da bi se tačno odsvirala kompozicija neophodno je vežbati jednu pa drugu ruku. Dakle, prvo se pročitaju note za desnu ruku pa onda za levu. Dokle god se ne uvežba tako da sviranje (sa gledanjem u note) bude bez greške, svira se samo melodija desne ruke.

3) Kada se navežba desna ruka prelazi se na levu. I opet, vežba se leva ruka dok se melodija ne osvira bez greške. Neophodno je ponavljati koliko god je puta potrebno, melodiju i leve i desne ruke.

4) Kada su pročitane i uvežbane melodije i leve i desne ruke prelazi se na spajanje, ondosno na sviranje onako kako je napisano-obe ruke istovremeno. Prvo u sporijem tempu, naravno, a onda sve brže dok se ne postigne naznačeni tempo, koji stoji iznad notnong sistema, na početku svake kompozicije.

5) Uz gledanje u note, kompozicija se svira sve dok se ne postigne da se odsvira bez greške i bez vraćanja na početak ili prethodni red, stranicu itd.

6) Poslednja faza je učenje napamet.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

Engleski jezik

Kako brzo naučiti strani jezik

Komunikacija je postala osnovni ključ da se postigne bilo šta u životu. Stoga je znanje …