Kako napraviti ajvar

Domaći ajvar je nešto što bi svakako trebali probati. Recepata za ajvar ima jako puno a mi ćemo vam u ovom tekstu predstaviti jedan od njih.
Osnova recepta je da uzimamo duplo manje patlidžana nego što uzimamo paprike, iako sigurno ima varijacija na tu temu. To se odnosi na količinu „žive“ vage paprike i patlidžana, jer kada se obradi, količinski se skoro pa izjednače.

Kako napraviti ajvar

Sama izrada je grubo podeljena u 3 krupne faze izrade ajvara:

 1. Pečenje paprika i patlidžana. U prvoj fazi treba ispeći papriku i patlidžane. Obično to domaćice rade u pećnici, ali je puno bolje kada se peče na roštilju. Sve dobije jednu posebnu aromu dima, koja se može osetiti u samom ajvaru. Ako ikako možete peći papriku i patlidžane tako, pecite, nećete pogrešiti.
  Papriku treba peći dok korica ne pocrni, ali bi bilo poželjno da ne pougljeni. To omogućava da se lakše guli.
  Vatru ostavite da gori, to uopšte ne smeta, čak šta više, ubrzava proces. Za razliku od mesa koje treba roštiljati na žaru, paprika se peče na vatri. Ako je prejaka vatra, to je ipak malo lošije, ali je puno bolje kada gori lagana vatra. Zatim treba ispeći i patlidžane na taj način, s’ tim da je i kod njih bolje imati jaču vatru i potpuno spaliti kožu. Na taj način će se lakše guliti.
 2. Čišćenje i mlevenje. Kada je pečeno, odlaže se u posude, ili pak najlon vreće da se ohladi, što isto pomaže pri guljenju kože. Ovo nas dovodi do druge faze izrade ajvara, koja se obično radi drugi dan, da bi se to sve ohladilo dovoljno da se može komotno guliti.
  Samo čišćenje je naporan i dosadan posao, ali je zato ajvar puno finiji kada nema kože. Kod komercijalnih ajvara ne čiste koru, već melju sitnije.
  Krajnji produkt je poznat kao pečena paprika, tj. isto se može spremati i odlična je kao salata.
  Pri mlevenju treba samleti i feferonke, kao i beli luk, da se to sve može fino izmešati sa smešom za pečenje ajvara. Nastojte ocediti što je moguće više tečnosti koju su pustile paprike i patlidžani, jer će to omogućiti da smeša ajvara bude gušća i da se manje mora kuvati. Kada je sve samleveno dodajte soli (uvek počnite sa manje, posle ćete dodavati do količine koja je po vašem ukusu) kao i nešto 100% octene kiseline, koju takode stavite za početak manje. Sve to dobro promešate i sada ste spremni za 3. fazu.
 3. Pečenje ajvara. Što se tiče pečenja, to je isto jedan duži proces, gde se treba čuvati prskanja vrućeg ajvara. Tu ima i dilema kada dodati ulje u lonac. Recept koji je proveren je taj da se odmah stavi ulje (može se staviti čak i pre same smese, pa onda naknadno dodati smesu za ajvar), isto manja količina, te se onda naknadno još dodaje ulje, po ukusu.
 4. Celu smesu mešajte stalno, a i vatru podesite tako da nije previše jaka (zbog prskanja i potrebe za brzim mešanjem smese), ali ni previše slaba. Dok pečete ajvar, treba isprobavati da li nešto fali, a imajte na umu da uvek možete dodati nečega još, ali ne i oduzeti. Zato, bolje je više puta dodati, nego jednom preterati. Dodajete so, 100% octenu kiselinu, beli luk, feferone ili ulje, sve dok ne dobijete ukus koji volite.
 5. Koliko će pečenje da traje zavisi od količine smese, kao i od lonca koji koristite. Obično je to oko 2-3h. Kada ste zadovoljni ukusom i teksturom, možete preći na punjenje ajvara u teglice.
  Teglice moraju biti dobro oprane, a mogu se i sterilizirati u pećnici. Poklopci i rub staklene činije možete dobro sterilizirati alkoholom, ali nije neophodno.
 6. Sve teglice se slažu zajedno a zatim ih se pokrijete, da bi se postepeno hladile. Time se omogućava sterilizacije i kvalitetno zatvaranje poklopca, što dovodi do toga da se ajvar može očuvati dugo vremena. Kvalitetno zatvoren ajvar može sigurno stajati 2, a i više godina da se ne pokvari.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

uzicka proja

Kako se sprema užička proja

Proja se pravi od kukuruznog brašna i veoma je zdrava. U gladnim godinama ona je …

Jedan komentar

 1. Hvala na ovom odlicnom clanku!Cista desetka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *