Kako piti lekove

Kako piti lekoveLekovi sadrže lekovite supstance koje je potrebno uneti u organizam u svrhu lečenja ili u preventivne svrhe. Lekovi se mogu uneti na različite načine i delovati lokalno ili sistemski. Lokalno deluju lekovi koji se aplikuju direktno na kožu, sluzokože, oko, uho… Sistemsko dejstvo se postiže oralnom ili parenteralnom primenom (putem krvi). Pod oralnom primenom, koja je i najčešća, podrazumeva se gutanje lekova uz pomoć tečnosti.

Kako piti lekove

Postoje različiti oblici lekova za oralnu upotrebu:

  1. Tablete su lekovite supstance pločastog ili okruglog oblika. Ima ih više vrsta: šumeće tablete, lingvalete, tablete za žvakanje, dražeje.
    Šumeće tablete su većih dimenzija nego što je uobičajeno, pakovane u plastične kutije. Jedna tableta se ubaci u čašu vode i u njoj se rastvori. Rastvor leka je obično prijatnog ukusa i mirisa, pa ga je lakše konzumirati.
    Lingvalete su tablete koje se stavljaju ispod jezika i drže dok se potpuno ne istope. Koriste se kad je neophodno brzo delovanje leka.
    Tablete za žvakanje su meke,pa ih je lako požvakati i zatim progutati.
    Dražeje su tablete obložene šećerom ili želatinom.Na taj način pokrivaju neprijatan ukus lekovitog sredstva i olakšavaju gutanje. Tablete obložene želatinom štite lekovitu supstancu iz dražeje od rastvaranju u želucu.
  2. Kapsule su oblika valjka i mogu da sadrže rastvore ili praškove. Štite lekovitu materiju od razgradnje u želucu, omogućavajući tako resorpciju tek u crevima. Takođe maskiraju neprijatan ukus leka i štite usnu duplju, kroz koju lek prolazi prilikom gutanja, od štetnog delovanja leka. Obično se piju u razmaku od 6, 8 ili 12 sati. Neophodno je striktno pridržavanje prepisane doze, kao i preciznosti u uzimanju kapsule u tačno određenom vremenskom intervalu.
  3. Lekovi u obliku praška: Treba ih razmuti u odgovarajućoj količini vode ili nezaslađenog čaja i popiti odjednom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *