Kako piti protein

Ako ste jedan od onih koji redovno vežbaju i žele u svoju ishranu dodati i neke suplemente, onda je pravi izbor protein. Kako piti protein? Odgovor ćete pronaći u ovom članku. Za početak morate znati da postoji jako puno vrsta proteina, a najpopularniji je naravno Whey protein tj protein iz surutke. Pa krenimo redom, šta sve trebate znati o korišćenju i upotrebi proteina kao suplementa.

 

Kako piti protein

  1. Odlučite se za proverenog proizvođača. Posavetujte se sa radnik u prodavnici suplemenata i svakako za početak birajte samo ono što je provereno i poznato. Pre kupovine bi bilo poželjo i da se raspitate kod još nekih prijatelja ili kolega iz teretane koji piju proteine, da vam preporuče koji su najkvalitetniji.
  2. Izaberite protein koji najviše odgovara vašim potrebama. Odluku o izboru proteina morate prilagoditi sopstvenim potrebama, pa s’ toga ako želite dobiti na težini i masi, birajte neki koji pored proteina ima i dosta ugljenih hidrata i određenu količinu masti. Dok npr ako želite dobiti čistu mišićnu masu, onda bi svakako trebali da izbegavate suplemente koji imaju puno ugljenih hidrata i masti.
  3. Kada rešite ove dve vrlo bitne stavke, onda na red dolazi ukus. Ukus je individualna stvar i prilikom izbora posegnite za onim koji vam je najlepši i koji smatrate da će vam biti najlakši za konzumiranje. Najčešći ukusi proteina su: čokolada, jagoda i vanila, a sve češće možete naći u prodaji i neke egzotičnije poput šumskog voća, pina colade itd.
  4. Kada ste izabrali i kupili odgovarajući protein, sada je potrebno da odredite koliko merica trebate piti dnevno. Neka standardna mera je oko 3-4 merice dnevno. Obično se pije jedna merica ujutro, jedna ili dve merice posle treninga i jedna pred spavanje. Ali to je opet individualna stvar, i pre pravljenja plana preporučljivo je da se posavetujete sa ličnim trenerom.
  5. Sa čim mešati protein? Proteinski prah obično se meša sa vodom ili mlekom. Neki naravno smatraju da je bolje sa vodom, a neki pak sa mlekom. Bodibilderi su skoro uvek podeljeni za mnoge stvari, pa i za ovu. Naš savet vam je da ako želite malo bržu apsorbciju pijte sa vodom, a ako želite da vam se protein sporije razlaže slobodno možete piti sa mlekom, što je i svakako ukusnija varijanta.
  6. Šejker. Proteinski prah i mleko / vodu morate u nečemu mešati i promućkati dok se ne rastvori. Mi vam preporučujemo da to naravno radite u specijalno napravljenom šejkeru koji možete kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj radnji sportskih suplemenata.
  7. Još suplemenata. Protein možete uporedo piti sa kreatinom ili glutaminom na primer. Tako ćete postići još bolje i još brže rezultate. Više o tim drugim preparatima čitajte u ovoj podkategoriji.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Katović

Avatar photo
Mislim da je najvažnije za svakog rekreativca ili sportistu da pravilno radi vežbe. Pokušaću da svojim savetima pomognem drugima u tome.

SLIČNO

Kako piti kreatin

Kreatin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u telu , uključujući mišiće. Nedavno je dobio …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *