Kakopedija > Sport i aktivnosti > Ishrana > Kako sačuvati namirnice izvan frižidera

Kako sačuvati namirnice izvan frižidera

Za vreme godišnjih odmora frižider nam nije uvek pri ruci, pa je važno snaći se bez njega i pravilno sačuvati namirnice, a da se one ne pokvare ili izgube na kvalitetu sa propadanjem vitamina. Odgovor na pitanje – koje namirnice, kako i koliko dugo možemo sačuvati izvan frižidera, nudi tekst koji sledi.

Da bi hrana koju čuvamo izvan frižidera zadržala svoja svojstva potrebno je čuvati je u određenim uslovima. Ukoliko namirnice čuvamo u suviše vlažnoj prostoriji vrlo lako i brzo može doći do truljenja. Ako ih čuvamo u previše suvoj prostoriji, dolazi do isparavanja vode i njihovog sušenja. Treba voditi računa i o osvetljenosti prostorije. Svetlost dovodi do gubitka vitamina, posebno A i C, pa namirnice treba zaštititi od uticaja svetlosti.
Cuvanje hrane

Kako sačuvati namirnice izvan frižidera

  1. Sir spada u osetljive namirnice koje se lako kvare. Da bi ga i bez frižidera sačuvali potrebno je uviti ga u slanu navlaženu platnenu krpu koju tokom dana treba kvasiti više puta. Na ovaj način sir možemo sačuvati najviše dva dana.
  2. Zeleno lisnato povrće je veoma osetljivo i možemo ga sačuvati najviše jedan dan. Najbolje je uviti ga u hartiju koja će ga štititi od isparavanja i držati ga u hladovini.
  3. Pasterizovano mleko, jogurt, pavlaku i maslac možemo održati u ispravnom stanju dva dana i to tako što sud u kojem se ove namirnice nalaze stavimo u drugi sud napunjen hladnom vodom. Vodu je neophodno menjati više puta dnevno kako bi se izbeglo zagrevanje.
  4. Sveže meso je najbolje držati u glinenom sudu, a njega potopiti u hladnu vodu. Tako se može održati najviše dva dana. Mleveno meso, ribu i iznutrice koji su mnogo osetljiviji, leti ne možemo sačuvati izvan frižidera. Treba znati da je zbog njihovog lakog i brzog kvarenja rizik veliki, pa se ne savetuje čuvanje, već ih treba odmah potrošiti.
  5. Jaja se mogu održati izvan frižidera dva ili tri dana, pod uslovom da su uvijena u hartiju i da se sklone u hladovinu, dalje od sunca ili izvora toplote.
  6. Svež kupus se u hladu može održati i nekoliko dana, ali je važno znati da na višoj temperaturi on značajno gubi vitamin C. Tako se, na primer, na 4˚C gubi 2,5% ovog vitamina, na 14°C više od 6%, a na 24°C gubitak vitamina C je preko 20%.
  7. Bosiljak, peršunovo lišće i drugo sveže bilje je najbolje držati u čaši vode i tako izbeći njegovo sušenje i gubljenje vitamina. Voda treba da bude sveža, zbog toga je češće menjajte.
  8. Bobičavo voće čuvano u poroznim posudama i u hladovini možemo sačuvati od kvarenja najviše jedan dan.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 7, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Nikola Davidović
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

Kako piti kreatin

Kreatin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u telu , uključujući mišiće. Nedavno je dobio …

Ostavite odgovor