Kako sačuvati namirnice izvan frižidera

Za vreme godišnjih odmora frižider nam nije uvek pri ruci, pa je važno snaći se bez njega i pravilno sačuvati namirnice, a da se one ne pokvare ili izgube na kvalitetu sa propadanjem vitamina. Odgovor na pitanje – koje namirnice, kako i koliko dugo možemo sačuvati izvan frižidera, nudi tekst koji sledi.

Da bi hrana koju čuvamo izvan frižidera zadržala svoja svojstva potrebno je čuvati je u određenim uslovima. Ukoliko namirnice čuvamo u suviše vlažnoj prostoriji vrlo lako i brzo može doći do truljenja. Ako ih čuvamo u previše suvoj prostoriji, dolazi do isparavanja vode i njihovog sušenja. Treba voditi računa i o osvetljenosti prostorije. Svetlost dovodi do gubitka vitamina, posebno A i C, pa namirnice treba zaštititi od uticaja svetlosti.
Cuvanje hrane

Kako sačuvati namirnice izvan frižidera

  1. Sir spada u osetljive namirnice koje se lako kvare. Da bi ga i bez frižidera sačuvali potrebno je uviti ga u slanu navlaženu platnenu krpu koju tokom dana treba kvasiti više puta. Na ovaj način sir možemo sačuvati najviše dva dana.
  2. Zeleno lisnato povrće je veoma osetljivo i možemo ga sačuvati najviše jedan dan. Najbolje je uviti ga u hartiju koja će ga štititi od isparavanja i držati ga u hladovini.
  3. Pasterizovano mleko, jogurt, pavlaku i maslac možemo održati u ispravnom stanju dva dana i to tako što sud u kojem se ove namirnice nalaze stavimo u drugi sud napunjen hladnom vodom. Vodu je neophodno menjati više puta dnevno kako bi se izbeglo zagrevanje.
  4. Sveže meso je najbolje držati u glinenom sudu, a njega potopiti u hladnu vodu. Tako se može održati najviše dva dana. Mleveno meso, ribu i iznutrice koji su mnogo osetljiviji, leti ne možemo sačuvati izvan frižidera. Treba znati da je zbog njihovog lakog i brzog kvarenja rizik veliki, pa se ne savetuje čuvanje, već ih treba odmah potrošiti.
  5. Jaja se mogu održati izvan frižidera dva ili tri dana, pod uslovom da su uvijena u hartiju i da se sklone u hladovinu, dalje od sunca ili izvora toplote.
  6. Svež kupus se u hladu može održati i nekoliko dana, ali je važno znati da na višoj temperaturi on značajno gubi vitamin C. Tako se, na primer, na 4˚C gubi 2,5% ovog vitamina, na 14°C više od 6%, a na 24°C gubitak vitamina C je preko 20%.
  7. Bosiljak, peršunovo lišće i drugo sveže bilje je najbolje držati u čaši vode i tako izbeći njegovo sušenje i gubljenje vitamina. Voda treba da bude sveža, zbog toga je češće menjajte.
  8. Bobičavo voće čuvano u poroznim posudama i u hladovini možemo sačuvati od kvarenja najviše jedan dan.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

Kako piti kreatin

Kreatin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u telu , uključujući mišiće. Nedavno je dobio …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *