Kako voće i povrće pomaže u sprečavanju bolesti

Život modernog čoveka, pun stresova, brze hrane, nedovoljne fizičke aktivnosti dovodi do mnogih bolesti,k oje se mogu sprečiti samo redovnim unosom hrane, voća i povrća, bez dodataka veštačkih vitamina, redovnog treninga. Naravno, ovo ne znači da jedete samo voće i povrće, već da ponekad umesto čokolade, pojedete jabuku ,ili umesto punjene pljeskavice, običan, takozvani postan pasulj. Molim vas da tekst shvatite samo informativno, za dodatna pitanja pitajte nutricionistu, ili sami istražujte na internetu. Bilo da držite dijetu, ili želite da se zdravo hranite.

hrana bolesti

Kako voće i povrće pomaže u sprečavanju bolesti

  1. Jabuka – ima veliki sadržaj pektina, koji daje dodatni osećaj sitosti, ima vitamine A,C,B1 i B2, i osim što vam pomaže da se ne ugojite, štiti organizam od bolesti .A kad se osećate siti, vama nije hladno (ovo je naučno dokazano)
  2. Kruška  -savršen izvor dijetalnih vlakana koja bubre u crevima i daju vam osećaj sitosti, sprečava upijanje holesterola, na taj način sprečava srčene bolesti, a nećete imati problema sa lenjim crevima.
  3. Šljjiva – suve šljive u odnosu na sveže sadrže veće količine minerala i vitamina. Pomažu da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, pa samim tim sprečavaju anemiju.
  4. Cvekla – veoma je bogata hranjivim sastojcima, utiče na brže obnavljanje krvi. Uglavnom se koristi kuvana kao salata, mada može i sveže narendisana u kombinaciji sa jabukom ili šargarepom.
  5. Koren peršuna – ima nisku kalorijsku vrednost ,a veoma je bogat mineralima i vitaminima. Svrstan je u red lekovitih biljaka, zato što se u njemu nalazi vitamin B12 i minerali: kalijum, gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum…
  6. Pasulj – zovu ga još i biljno meso, jer sadrži sve aminokiseline koje ima i u mesu. Ima visok sadržaj belančevima, preporučuje se vegetarijancima. Biljna vlakna utiču na smanjivanje lošeg holesterola i regulaciju šećera u krvi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

ilijana75

Avatar photo
Ponosna mama tri devojčice,zaluđena "home made"sredstvima za čišćenje,lekovitim biljkama...zagovornik filozofije da čaša nije poluprazna,već polupuna.volim da dajem savete i komentare bez pitanja...od skoro,tetka po prvi put,jedne prelepe devojčice,uskoro baba još jedne devojčice,

SLIČNO

Kako piti kreatin

Kreatin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u telu , uključujući mišiće. Nedavno je dobio …

Jedan komentar

  1. I ja hranu koristim za zdravlje, pa sam ovde pronasao sta me zanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *