Kako brzo naučiti

Pitate se kako brzo naučiti?
Naš narod kaže “Što je brzo, to je i kuso“, i u velikom broju situacija, to je istina. Međutim, moderan život nam je nametnuo tako užurban tempo, i mi mu se moramo prilagoditi. U ovim vremenima, to pogotovo teško polazi za rukom studentima, jer na većini fakulteta gradivo nije reformisano, preobimno je i ima previše nebitnih i zastarelih informacija, previše teorije, a malo praktičnog znanja. Dok se ta reforma gradiva ne dogodi, studentima preostaje samo da zagreju stolicu, a ne da se uzaludno bore protiv vetrenjača.

Zgusnuti rasporedi ispitnih rokova, predavanja i vežbi, ostavljaju jako malo vremena za detaljno učenje, i uopšte razmišljanje o naučenom gradivu. Letimično preletanje lekcija iliti ‘bubanje’ u poslednjim momentima je postala rutina većine studenata, a polaganje ispita se svelo na raznorazne bubice, puškice i ostala maštovita pomagala. Nekada davno, učili su nas da učimo tako što ćemo logički povezivati naučeno sa onim što znamo, tj. sa našim predznanjem. Kvalitet učenja je ipak popustio pred kvantitetom. Elem, kako smo mi ovde da vam pomognemo, i u neku ruku olakšamo (m)učenje, predlažemo par saveta koji će vam olakšati ceo taj proces:

 

Kako brzo naučiti

  1. Makar jednom do detalja pročitajte lekciju. Ovo je bitno da bi mogli shvatiti suštinu i uvideti šta bi se moglo izvući kao najbitnije. Glavna stvar kod učenja je stvaranje sopstvene predstave o onome što učite.
  2. Podvlačite najbitnije. Posle prvog čitanja, ukoliko ste uočili šta bi moglo biti od posebnog značaja za učenje, te pasuse, rečenice ili reči posebno označite, podvucite markerom, tako da vam bude uočljivo, nebitno ako su oni već boldovani, ili podvučeni u štampi.
  3. Učite deo po deo. Ukoliko su lekcije obimne, najbolje je podeliti ih na smislene celine, i po njima učite. Pokušajte da ih prepričate tako da vama bude jasnije. Ukoliko imate vremena, napišite vašu verziju te lekcije na papir koji će vam kasnije služiti kao podsetnik.
  4. Fotografsko pamćenje. Ukoliko imate takozvano ‘fotografsko’ pamćenje, podvucite i posebno istaknite neku rečenicu koja će vam pomoći da se setite npr. i ostatka pasusa, podele, ili nečeg sličnog.
  5. Učite ujutru, posle doručka. Tad je koncentracija na najboljem nivou, jer je organizam odmoran i spreman za nove radne izazove.
  6. Pojednostavite crteže. Ako učite neke šeme, grafike ili crteže, na posebnom papiru ih pojednostavite. Ukoliko nije striktno naglašeno, ili neki stručan predmet to ne zahteva, uglavnom se sa tih crteža i grafika traži suština, a ne estetika.
  7. Dobar san. Najbitnije je naspavati se pre ispita. Pri kvalitetnom snu, naš mozak ponavlja ono što je naučio, organizuje i klasifikuje informacije.
  8. Rešite se straha od ispita. Panika je ubica znanja. Ukoliko se stresirate i preslišavate do zore, lišavate sebe mogućnosti da do tad naučeno lepo ‘legne’. Zato je najbolje pred spavanje se preslišati samo jednom, i poželeti sebi sreću.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

Engleski jezik

Kako brzo naučiti strani jezik

Komunikacija je postala osnovni ključ da se postigne bilo šta u životu. Stoga je znanje …

Jedan komentar

  1. Posto sam ucitelj ovo ce mi koristiti u praksi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *