Kako odabrati pastu za zube

Budući da je pasta samo pomoćno sredstvo, a glavnu ulogu u higijeni zuba zapravo ima četkica, ne deluje previše važno koju vrstu ili marku zubne paste koristimo. Svejedno ih pažljivo biramo pri svakoj kupovini. Ipak, bez zubne paste se ne može. Deca vole slatke, voćne ukuse sa šarenom ambalažom, odrasli manje ili više ljute… Svi imaju svoje omiljene. Još ako se povedemo za brojnim reklamama, izbor može biti težak. Sve obećavaju lepe i zdrave zube, bez karijesa, blistavo bele, svež dah. Ovde ćete dobiti neke smernice o raznovrsnosti zubnih pasti, koje će vam nadam se, olakšati odluku u izboru najbolje paste za zube.
Kako odabrati pastu za zube

Vrsta zubne paste

Postoje različite vrste pasti u zavisnosti od toga šta želite da postignete. Da li su u pitanju marketinški trikovi ili zaista postoje dobre i loše paste za zube?

 1. Paste za izbeljivanje zuba
  One zaista čine osmeh blistavim posle duže upotrebe. Zubne paste za izbeljivanje sadrže blage abrazivne materije koje uklanjaju mrlje sa same površine zuba. Radi se o mrljama nastalim zbog konzumiranja obojenih napitaka (čaja, kafe, gaziranih sokova) i hrane. Ne uklanjaju kamenac niti druge prebojenosti zuba. Ove čestice čiste mrlje izbeljujući zube do određene granice. Ipak, nikada ih neće izbeleti u toj meri u kojoj može stomatolog tretmanom izbeljivanja.
  Mana: Postoji opasnost da se preteranom upotrebom ošteti gleđ, posebno kod osetljivih zuba. Zbog toga bih vam pre preporučila gel za beljenje zuba koji ne oštećuje caklinu.
 2. Paste sa fluorom
  Najvažniji sastojak svake paste je fluor. Fluoridi su odlična preventiva karijesa. Jačaju i izgrađuju površinski sloj zuba, gleđ. Čine je čvršćom i otpornijom na sve štetne uticaje kojim je ona u prvom redu izložena Zato se preporučuje svakodnevno četkanje zuba zubnom pastom koja sadrži fluoride.
  Mana: Fluoridi su toksični i u zubnim pastama ih ne bi smelo biti više od 0,15%.
 3. Organske (prirodne) zubne paste
  Pojavile su se u prodaji razne prirodne paste, bez konzervanasa, boja i zaslađivača i svih nepotrebnih dodataka koji se u paste stavljaju radi komercijalizacije. U zubnim pastama se nalaze razni sastojci koji bi mogli smetati osobama preosetljivim na njih, ali i neke kancerogene supstance, zatim detrerdženti koji omogućavaju stvaranje pene. Ako ste pobornik organskih proizvoda nema razloga da ne koristite takvu pastu. Jedini neophodan sastojak je fluor, pa je tako dobra bilo koja pasta za zube sa fluorom.
 4. Paste bez fluora
  U zadnje vreme se sve više priča o štetnim uticajima fluora na zdravlje. Optužen je za ometanje rada endokrinih žlezda, imunološkog sistema, razvoja zuba itd.
  Mane: ove paste možda ne sadrže fluoride, ali su zato bogate drugim štetnim sastojcima.
 5. Paste bez deterdženata
  Natrijum-lauril sulfat (SLS) je deterdžent koji omogućava da se napravi pena pri pranju zuba. Međutim, pena uklanja nečistoće, ali i smanjuje otpornost sluzokože usne duplje na spoljašnje uticaje, pa dovodi do pojave ranica, afti, kao i oštećenja desni. I paste koje ne stvaraju penu su delotvorne, a ne sadrže ovaj štetni sastojak.
 6. Paste sa ksilitolom
  Paste uglavnom sadrže veštačke zaslađivače aspartam i sorbitol, kako bi im se poboljšao ukus. Paste sa ksilitolom su obično bez fluora, a odličnog su ukusa, posebno za decu, jer nema opasnosti pri eventualnom gutanju.
 7. Paste za parodontozu
  Kod ovog problema preporučuju se specijalne medicinske paste i pranje zuba mekim četkicama.
 8. Gelovi
  Neke bitne razlike između paste i gela zapravo nema. Osim u izgledu i konzistenciji, što nije od značaja u higijeni zuba. Sastav je manje-više isti. Ko preferira gel slobodno ga može koristiti umesto paste, učinak je isti.

Količina paste

Nema potrebe za preteranom količinom paste, od početka do kraja četkice, kao na reklami. Dovoljna je veličina zrna graška za jedno pranje zuba. Više od toga neće zube učiniti ni čistijim ni zdravijim.

Pranje zuba

Bez obzira koju pastu za zube koristili ipak pokreti četkice odrađuju najvažniji posao. Od presudnog je značaja način na koji se zubi peru pokretima zubne četkice. Četkica se postavlja pod uglom od 45 stepeni, kako bi vlakna dohvatila i područja između zuba i desni. Zubi se trljaju malim kružnim pokretima i spolja i iznutra. Pranje zuba treba da traje 3 minuta. Posle četkanja prostore između zuba treba očistiti zubnim koncem.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

SLIČNO

vitamin c

Kako vitamin C utiče na naš imunitet

Vitamin C igra glavnu ulogu u stvaranju kolagena, koji je važan za rast i obnavljanje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *