Kako savladati tehniku kucanja

Kucanje je obavezna veština koju bi trebalo svi da razvijamo. Danas je to osnovna veština u većini preduzeća, posebno ako tražite kancelarijski posao. Bilo da ste student, neobavezni korisnik računara čija potreba za kucanjem počinje i završava se sa pisanjem nekoliko mejlova i poruka na chat-u, ili ako vaš poslovni profil zahteva duge sate kucanja na tastaturi, savladavanje veština dobrog kucanja može veoma pojednostaviti dati zadatak. Većina ljudi nema vremena ili sklonosti za uzimanje časova daktilografije u školama. Na sreću, Internet donosi rešenje – on-line obuke za savladavanje veštine kucanja. Nekoliko minuta svakodnevne vežbe na raznovrsnim besplatnim pametnim programima za kucanje koji su dostupni na internetu poprilično će unaprediti vašu veštinu kucanja i podići nivo znanja za nekoliko stepenika.

Postoje različiti programi kako za početnike tako i za decu koji će vas naučiti kako da postavite prste na tastaturu, kako da započnete kucanje i uključite mnoge zabavne igre koje će vam držati pažnju dok učite. Kod većine ovih programa, naći ćete vežbe pomoću kojih jačate prste, naročito mali prst koji je pomalo slabiji od ostalih.
Kako savladati tehniku kucanja
Nudimo vam pogled na nekoliko dostupnih opcija:

Learn2Type
U pitanju je besplatan softver koji će se automatski prilagoditi nivou vaše veštine kucanja i koji nudi lekcije za početnike i studente na srednjem nivou znanja. Kako vaše veštine kucanja budu napredovale, časovi kucanja će postajati teži. Takođe, postoje i sertifikati iz oblasti daktilografije koje možete dobiti nakon završetka kursa. Sve što treba da učinite da biste počeli sa časovima je da se besplatno registrujete.

Mr. Kent’s Typing Test
Ovo je još jedan besplatni sajt koji uključuje 14 lekcija iz daktilografije za početnike. Radi se o odličnom izvoru znanja za početnike koji im omogućava da vežbaju i oštre svoje veštine. Takođe, naći ćete drugu verziju programa koja predstavlja unapređenu verziju originalnog besplatnog Mr. Kent programa za kucanje. Možete prilagoditi vaš nivo znanja na brzi, srednji ili sporiji ritam obuke.

Typing Pal
Na ovom sajtu možete imati besplatni probni čas, ali da biste dobili ceo kurs potrebno je da se pretplatite. Sajt vam pomaže da testirate sposobnosti na realnim vežbanjima, koje su izabrane posebno zbog svojih eddukativnih vrednosti. Nije potrebno da bilo šta instalirate ili skidate; možete pristupiti kursu on-line. Postoje vežbe za svaki red, teška slova i posebne karaktere prilagođene polaznicima kursa.

Typing Master Pro
Typing Master Pro je program obuke iz oblasti kucanja koji će vam pomoći da ubrzate kucanje. Na ovom sajtu ćete naći nekoliko proizvoda kao što su Typing Master Pro za Windows, Typing Master Online web kurs i Quick Phrase alatka za kucanje koji će odgovarati svim kategorijama polaznika.

Custom Typing
Ova on-line obuka kucanja zahteva besplatnu registraciju za pristup kompletnom sadržaju, ali omogućava vam da probate nekoliko besplatnih časova i dobijete odgovore na najčešće postavljana pitanja pre registracije. Možete se prijaviti za besplatni probni čas i potom vaša online obuka neće zahtevati nikakvu instalaciju programa već ćete joj pristupati preko vašeg pretraživača. Postoje personalizovani programi za obuku za sve starosne grupe. Oni imaju posebne kurseve za pojedince, škole, studente, ali i za osobe sa posebnim potrebama, kao što su kucanje jednom rukom, posebne vežbe i trening moduli.

Nail it Now
Ovaj program nije besplatan program za obuku iz daktilografije, ali nudi besplatan prikaz svojih karakteristika. Postoje različite vežbe koje se fokusiraju na levu i desnu stranu pojedinačno, i uključuju sredstva kao što su Power Point prezentacije i PDF dokumenta koja pomažu polaznicima da uče samostalno. Ovaj program takođe koristi asocijacije reči koje pomažu polaznicima da zapamte svaku tipku na tastaturi.

Good Typing
Besplatni kursevi brzog kucanja mogu se naći na španskom, francuskom, nemačkom, italijanskom i portugalskom jeziku. Kurs podrazumeva 27 lekcija koje će vas od početka provesti kroz celu obuku korak po korak. Na internetu postoji nekoliko kurseva koji uopšte ne zahtevaju skidanje programa. Kurs kucanja i registrovanje su besplatni, a lekcije takođe možete pogledati i bez registrovanja. Jednostavne su i sadrže detaljna objašnjenja, korak po korak.

NimbleFingers
Ovaj program ima više od 100 vežbi koja vam pomažu da usavršite kucanje. Na ovom sajtu možete naći nekoliko testova pomoću kojih učite osnovne udarce po slovima tastature. Svaka kategorija podrazumeva višestruke vežbe koji pomažu učenicima na svim nivoima znanja. Predavanja na ovom sajtu primenjuju nastavna sredstava kao što su karte memorije koje čine učenje zabavnim.

Typing Web
Reč je o još jednom besplatnom sajtu za podučavanje kucanja sa online tastaturom koja je prilagođena svim nivoima veštine kucanja. Takođe, možete dobiti i sertifikat od američkog Instituta za tehnike kucanja, nakon rešavanja osnovnih testova.

AlfaTyping
Ovaj sajt se sastoji od 60 lekcija-uputstava za obuku kucanja, oblikovanih tako da sam proces učenja olakšaju i učine efikasnijim. Pomenuta obuka se koristi u mnogim javnim K12 školama u Sjedinjenim Državama kao metod učenja na njihovim časovima daktilografije. Registrovanje na sajtu je obavezno, a same lekcije besplatne.

Možete proći kroz sve ove internet sajtove i izabrati onaj koji vam najviše odgovara. Evo nekoliko saveta koje morate imati na umu pre nego što počnete sa obukom za kucanje:

  1. Pamćenje alfabeta na tastaturi je obavezno i verovatno zadatak koji zahteva najviše napora od svih. Pokušajte da ne gledate u tastaturu sve vreme i kucajte jednostavno po sećanju. Dokazana je činjenica da kucamo brže ukoliko ne gledamo u tastaturu.
  2. Počnite sa pamćenjem srednjeg reda, potom gornjeg i na kraju reda na dnu tastature.
  3. Nakon što zapamtite sva slova, možete početi sa vežbanjem tačnog kucanja kratkih i jednostavnih rečenica; sledeći korak bi bilo kucanje dugih rečenica bez grešaka. Nakon toga se možete fokusirati na povećanju brzine kucanja bez greške.
  4. Provodite nekoliko minuta dnevno ispred vašeg komjutera i u roku od nekoliko nedelja primetićete veliku razliku u brzini kucanja, a za nekoliko meseci ćete kucati kao pravi profesionalac.
  5. Nakon što ste prošli nekoliko lekcija iz daktilografije i stekli samopouzdanje po pitanju kucanja, pokušajte da polažete test brzine kucanja da biste pratili vaš napredak u kucanju.

Izvor: Typing Tutorials

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

Engleski jezik

Kako brzo naučiti strani jezik

Komunikacija je postala osnovni ključ da se postigne bilo šta u životu. Stoga je znanje …

Jedan komentar

  1. Jedan program sa kojim sam ja naucio brzo da kucam je Mavis Beacon Teaches Typing. Izuzetno lep i zabavan program za ucenje, ali sam brzinu stekao kasnije vremenom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *