Kako se izboriti sa stresom

Stres se može definisati kao emotivna ili fizička napetost ili bol koju telo proizvodi kao odgovor na tešku situaciju. To je prilično opširna definicija. Još jedan način shvatanja stresa je da je to način na koji telo odgovara na sve vrste zahteva, fizičkih i mentalnih.

Stres je uzročnik napetosti, bola, glavobolje, lošeg raspoloženja i mnogih drugih fizičkih i mentalnih simptoma koji su, generalno, štetni za telo. On postoji kao jedan od načina na koji se naše telo nosi sa spoljnim situacijama („stresorima”) i uglavnom se smatra dobrom pojavom, sve dok ne izmakne kontroli.
Kako se izboriti sa stresom

Kako se izboriti sa stresom

  1. Kada stres izmakne kontroli – kako se nositi sa njim
    Ako osećate da ste „pod stresom” (umorni ste, imate bolove, osećate se iscrpljeno) veći deo svog vremena, onda imate posla sa jako velikom količinom stresa. Kako da se izborite sa stresom na zdrav i pozitivan način?Psiholozi kažu da je najbolji način da se izborimo sa velikom količinom stresa metoda PAOS (engl. TARP), što je skraćeno za Prepoznaj (Tune in), Analiziraj (Analyze), Odgovori (Respond), Spreči (Prevent). Ovo je jednostavan način za ljude da se u trenutku sete kako da se izbore sa stresom. Ovaj jednostavni postupak od četiri koraka pomogao je milionima ljudi. Hajde pažljivo da pogledamo svaki deo ove metode PAOS.
  2. Prepoznajte stres da biste ga se oslobodili
    Prepoznavanje stresa znači da prepoznate rane simptome stresa, tako da možete da se izborite sa njim pre nego što izmakne kontroli. Takođe, prepoznavanje znači da morate da stvorite naviku analiziranja odgovora vašeg tela na stres i sasecanja stresa u korenu, pre nego što se otrgne kontroli. Potražite znake napetosti mišića, znojenja, ubrzanog rada srca ili ubrzanog disanja. Sve su ovo znaci početka stresa.
  3. Analiza kao tehnika upravljanja stresom
    Svi znamo šta znači analizirati nešto – kada primetite prve znake stresa, treba da potražite njegov uzrok da biste dovršili proceduru PAOS. Naučnici kažu da stres potiče iz dva izvora – spoljneg i unutrašnjeg. Spoljni stres može poticati od bilo kog fizičkog izvora kao što je buka, toplota ili hladnoća, pa sve do zahteva vaših prijatelja ili porodice. Unutrašnji stres je „buka” koju slušate u glavi, kao što je anksioznost ili samokritičnost. Analizirajte odakle vaš stres potiče i znaćete kako da se izborite sa njim.
  4. Odgovor na stres
    Ovo je najvažniji deo procesa PAOS. Morate da naučite kako da adekvatno reagujete na stres. Odgovoriti na stres znači umiriti se kontrolisanim disanjem ili promeniti okruženje. Pobegnite od stresora ili se sa njim suočite na zdrav i direktan način.
  5. Kako sprečiti stres
    Prevencija je nešto što treba stalno da radite, ne samo kada dođe do stresa. Sprečiti stres znači završiti posao na vreme, isplanirati budžet i kontrolisati disanje. Radite ovo stalno i bićete bolje pripremljeni da se izborite sa stresom, kada vam se on nađe na putu.Metoda PAOS je samo jedan od načina na koji možete da se izborite sa stresom – premda efikasan način. Morate sami da procenite koja metoda za oslobađanje od stresa vama najviše odgovara. Mnogi saveti za upravljanje stresom dostupni su na Internetu, a ovo su samo neki od njih za koje smo otkrili da su najefikasniji u upravljanju i oslobađanju od stresa.

Izvor: How To Handle Stress

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Jedan komentar

  1. kako da idrzim?cerka tera svoje,bezobrazna,razmazena,ja sam krivac,ona unistena,partner ljubomoran,a ja zelim da napokon pocnem neki iole normalan zivot.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *