Kako raditi samomasažu gornjeg dela tela

Sigurno vam se mnogo puta desilo da ste baš u tom trenutku poželeli da vas neko dobro izmasira ali nažalost niste imali kome da se obratite za to. Zato vam predlažemo da naučite tehnike samomasaže. Samomasaža ne samo što ubrzava metabolizam i cirkulaciju, već je i idealna za očvršćivanje mišića. Uz samo nekoliko vrlo jednostavnih pokreta osetićete se neuporedivo svežije i opuštenije. Najbolje je da je koristite ujutru kako bi osvežili vaše telo ili uveče kako bi opustili vaše mišiće nakon napornog dana.

Kako raditi samomasažu

 1. U nastavku ćemo vam objasniti kako da radite samomasažu gornjeg dela tela.
 2. Oči. Ako su vam umorne oči, protrljajte dlanove jer ćete na taj način obezbediti prijatnu toplotu u rukama. Zatvorite oči i stavite dlanove preko njih tako da vrhovi prstiju dodiruju početak kose. Zadržite ih u tom položaju oko pola minuta, a zatim vrhovima prstiju masirajte kapke u smeru od nosa ka slepoočnicama.
 3. Glava. Ako vas muči glavobolja radite sledeće. Sedite i zauzmite udoban položaj. Zaim jačim pokretima prstiju trljajte teme vaše glave. Pritisnite dlanovima vaš vrat sa obe strane a potom kružnim pokretima prstiju masirajte predeo od leđa ka prednjem delu tela. Pustite da vam glava bude opuštena bez nepotrebnog stezanja.
 4. Vrat i ramena. Ako imate problema sa ukočenim vratom ili želite da opustite vaša ramena probajte sledeće pokrete. Levom rukom uhvatite desno rame i kružnim pokretom masirajte vaš predeo od ramena ka vratu. Zatim se istom putanjem masirajući vratite ka ramenu i to ponovite nekoliko puta pojačavajući jačinu stiska. Kada završite sa levom stranom, pređite na desnu na isti način.
  Nakon ovoga napravite malu pauzu a potom vašom levom rukom masirajte desnu lopaticu i obratno.
  Masirajte i vaš koren vrata, sa obe ruke od podnožja ka vrhu glave. Trudite se da za vreme ovih samomasaža ne stiskate previše jako da ne bi proizveli kontraefekat.
  Nakon ovih pokreta, ustanite i uradite par laganih vežbi razgibavanja ramena nekoliko puta.
 5. Ruke. Pesnicom jedne ruke masirajte ispruženi dlan druge ruke i obratno. To isto možete raditi palcem umesto pesnice. Ako u nekom delu šake ili prsta osetite bol, na tom se mestu zadržite malo duže. I zatim celu nadlakticu izmasirajte kružnim pokretima u oba smera. Kada završite samomasažu otresite ruke par puta i opustite ih.
 6. Leđa. Masažu leđa počnite dužom masažom velikih mišića koja počinju u visini pazuha. Pritiskajte tako kao da želite da nešto utrljate ili omekšatee delove oko lopatica.
  Masirajte prvo jednu pa drugu stranu plećke. Zatim pređite na masažu pojačavajući i popuštajući pritisak. Laganim kružnim pokretima masirajte prstima u smeru od donjeg dela kičme ka gore. Pritiskajte predeo sa obe strane. Završite sa masažom i opustite mišiće.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *