Kako se boriti sa borama

Ne možete ih eliminisati. Sa godinama su bore neminovnost. One su tu da podsete na sve šta smo prošli, šta smo preživeli i kako smo preživeli. Svaka bora je, kao i svaki ožiljak, neka važna lekcija. Kako je malo ko rapoložen da se podvrgava agresivnim hirurškim zahvatima (ili bi se podvrgao, ali nema sredstava za finansiranje), ono što možemo da pokušamo je da bore učinimo manje vidljivima.
bore

Kako se boriti sa borama

  1. Najbitnija stvar je redovna nega kože. Ne samo lica, nego nega kože celog tela. Zdrava koža mora biti dovoljno hidrirana, nepravilnosti se moraju uklanjati, mrtvi sloj kože takođe. Redovno pregledajte svoje mladeže, regulišite svoje malje pre nego što počnete da izgledate kao „karika koja nedostaje“. Najneophodnije od svega je redovan piling. Jednom nedeljno je sasvim dovoljno, ali to možete raditi i češće ako imate više godina. Sa godinama se koža sve teže sama lišava mrtvog sloja, pa joj odatle morate pomoći. Danas imate veliki izbor pilinga za telo, gelova i sapuna sa pilingom, kao i pilinga za lice. Ako niste ljubitelj ovakvih preparata, onda možete improvizovati i kao piling koristiti morsku so, običan kristal šećer ili grubu lufu. Lufa ili rukavica za kupanje su odlična varijanta i za uklanjanje suve kože, kao i za masažu kože. Tako se pokreće cirkulacija u svim delovima kože, pa ćete osim lepe kože uspeti i da smanjite celulit, ružne naslage masti i slično.
  2. Ako redovno depilirate noge, ruke, prepone i ostale delove tela, onda vam je piling neophodan. Recimo desetak dana nakon depilacije. Depilacija vam čupa dlake iz korena, ali te dlake ponovo rastu. Kako su tanke, moguće je da ne mogu da probiju kožu i vi im pilingom pomažete da izbiju na površinu. Ako ne izbiju na površinu, dlake urastaju i time vam stvaraju dodatne neprijatnosti i ružne bubuljice.
  3. Posle pilinga vam sleduje dobra hidratacija. Birajte masne kreme i losione, sa što manje mirisa i dodataka, kako ne biste iritirali kožu. Bez obzira da li već imate svoj omiljeni losion koji koristite na dnevnoj bazi ili imate svoje regularne dnevne i noćne kreme, bitno je da imate i po jednu masnu kremu kojom ćete tretirati svoju kožu makar jednom nedeljno. Od glave do pete. Ako se orjentišete na negu samo jednog dela tela (recimo samo lica), a ostatak pustite da ga „stižu godine“, onda nećete mnogo pomoći sebi. Svakako, lice će vam izgledati divno i očuvano, ali samo lice.
  4. Što se tiče šminkanja – bez obzira da li imate ili nemate bore, izgledaćete mlađe i zategnutije ako koristite iluminatore (sjajeve ili hajlajtere) za lice. Ne po celom licu, naravno, ali na jagodicama, malo ispod obrva i eventualno preko nosa i brade i izgledaćete nekoliko godina mlađe i svežije.
  5. Teški slojevi pudera će bore pre istaći, nego sakriti. Ili birajte lakše teksture pudera ili potpuno uklonite puder. Ako redovno negujete kožu, puder vam možda neće ni trebati.
  6. Kreme protiv bora i antirid kreme. Mišljenja su, kao i uvek, podeljena – jedni misle da ne deluju, drugi se kunu u njihovu delotvornost. Svakako, samo vi možete doneti presudu o tome šta odgovara vama i vašem licu. Moja preporuka je da izaberete jaku noćnu kremu protiv bora i da dozvolite da vaša kvalitetna noćna krema zateže vaše lice dok spavate. Bitno je da pronađete i adekvatnu varijantu antirid kreme (kreme za oči), jer najviše bora imamo upravo oko očiju. Ono na šta treba da obratite pažnju je da birate kompatibilne kreme, odnosno kreme koje svojom eventualnom kombinacijom neće izazvati negativne reakcije na vašem licu. Ako imate dnevnu i noćnu kremu od različitih proizvođača, onda je rešenje da lice dobro isperete od jedne kreme, pre nego što stavite drugu. Ako pitate za konkretan izbor, onda je ovo krema za koju imate moju toplu preporuku.
  7. Masaža lica, kao i masaža ostalih delova tela, pomaže da se održi cirkulacija ispod kože, održavate elastičnost kože i prirodno je zatežete. Ako se ne masirate prilikom tuširanja, onda to svakako obavite makar jednom nedeljno u varijanti koja vama odgovara. Lice se masira laganim kružnim pokretima od spolja ka unutra. Ne zaboravite vrat i podbradak. Njima sleduju isti tretmani, kao i licu.
  8. Ako su vaše bore baš uporne, postoje jednostavni trikovi kojima ih možete učiniti manje vidljivima. Recimo, šišajte se stepenasto. Stepenasta frizura daje neku dinamiku vašem licu i time vas vizuelno podmlađuje. Obratite pažnju kako žene sa godinama sve više podižu kosu.
  9. Izvucite pramenove koji su za samo nekoliko nijansi svetliji od vaše boje kose. Pramenovi imaju istu funkciju kao i stepenasto šišanje.
  10. Koristite manje šminke. Kada na svoje lice natrpate gomilu šminke u cilju prikrivanja bora, jedino što ćete postići je da napravite naslage prljavštine koje će „upasti“ u vaše bore i time ih još više istaći. Promenite svoj stil šminkanja, eksperimentišite malo i nađite varijantu koja radi za vas. Ako niste sigurni, probajte da odete kod profesionalnog šminkera jednom, pa ćete posle samo ponavljati korake koje vam šminker pokaže.
  11. Probajte usluge tretmana lica i tela kod profesionalnog salona lepote
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *