Kako olakšati zubobolju

Gotovo svaki čovek je imao bar jednu epizodu zubobolje. Zubobolja je veoma naporan problem koji, zavisno od svoje jačine, može remetiti san i dnevne aktivnosti čoveka. Postoje različiti faktori koji izazivaju zubobolju, najčešći među njima jeste karijes zuba koji nastaje kao posledica neadekvatne higijene.

Održavanjem adekvatne oralne higijene izrazito će se smanjiti incidenca zubobolja odnosno kvarnih zuba. Pre nekog kućnog načina lečenja bitno je napomenuti da svaku zubobolju shvatite ozbiljno i da se uvek javite vašem zubaru na kontrolni pregled. Takođe, znajte da, smanjivanjem bola vi ne lečite pravi uzrok koji je taj bol prouzrokovao na prvom mestu, pa to predstavlja tkz. simptomatsko lečenje. Pravi uzrok otklanja zubar medicinskim lečenjem.
zubobolja
Ako se zubobolja ipak javi a niste u mogućnosti da se javite zubaru, postoje određeni načini kojim možemo olakšati bol.

Kako olakšati zubobolju

  1. Ublažite bol sa mlakom ili hladnijom vodom – Kada se razvije zubobolja, možete otkriti da je vaš zub postao bolan na toplu ili hladnu tečnost a da ga suprotna temperatura umanjuje. Ukoliko je ovo slučaj, olakšajte sebi uzimajući vodu odgovarajuće temperature i zadržite u ustima na strani bola. Osetićete smanjenje bola, koji se nažalost opet vraća posle kratkog vremena.
  2. Ispiranje usta slanom vodom – Ukoliko prethodna stavka nije pomogla probajte da rastvorite kašiku, dve kuhinjske soli u čašu vruće ili hladne vode ( u zavisnosti koja temperatura vode umanjuje bol) i da držite u ustima koliko možete. Bol bi trebao biti dosta blaži. Efekat je privremen, bol će se u zavisnosti od problema pre ili kasnije opet javiti.
  3. Ublažite bol hladnim ili toplim pakovanjem – Uvite led ili nešto toplo u peškir i pritisnite uz obraz gde se nalazi zub. Nikako ne žvaćite led niti ga držite pored zuba u ustima.
  4. Uzmite aspirin, paracetamol ili neki drugi lek iz grupe NSAIL (ne steroidni anti-inflamatorni lekovi (brufen, diklofen itd)) – Popite tabletu aspirina koji deluje analgetično i privremeno smanjuje bol, ako to ipak ne deluje, izmrvite tabletu aspirina i dodajte malo vode da napravite smesu nalik pasti a potom to utrljajte u predeo bolnog zuba.
  5. Ulje karanfilčića – Karanfilčić je sušeni pupoljak drveta karanfilovca ubran neposredno pre cvetanja. U medicini se koristi kao antiseptik, dezinficijens a ispoljava i anestetska dejstva zahvaljujući supstanci koju sadrži – eugenolu. Ulje karanfilčića aplikujte na sterilnu gazu i potom pažljivo stavite na bolni zub (ukoliko je šupalj).
  6. Pepermintovo ulje – Stavite na sterilnu gazu malo peprmintovog ulja i potom aplikujte na bolni zub (ako je šupalj). Pepermint ima analgetično dejstvo. Može se i pomešati sa vodom i potom ispirati usna šupljina.
  7. Kesice crnog čaja – Navlažite kesicu crnog čaja i držite je u ustima pored obolelog zuba, drži se 0d 4-6h. Najčešće se koristi kod abcesa zuba (gnoja) jer tanini iz čaja polako dreniraju gnoj ako je već on napravio dobar put ka površini zuba.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Vasic

Avatar photo
Dzedaj

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *