Kako se pravilno hraniti

Nekada su bake govorile – zdravlje ulazi na usta. Drugim rečima ako pazimo na ishranu, imamo veće šanse da budemo zdravi. Da bismo se pravilno hranili potrebna je odlučnost i samodisciplina. Reći ćete i više para? Ne mora da znači. Nedostatak para uvek se da nadoknaditi snalažljivošću. U osnovi postoje nekoliko zlatnih pravila kojih svako može da se pridržava da bi se pravilno hranio.
pravilna ishrana

Kako se pravilno hraniti

  1. Jedite umereno, ali redovno! Nikad na brzinu! Dobro sažvakana hrana je već upola svarena.
  2. Bitno je kad i koliko se hrane unosi za koji obrok. Doručak treba da bude izdašan da vam da snage za predstojeći dan. Sa ručkom se može malo improvizovati, dok je za večeru bitno da namirnice budu lako svarljive i da se večera par sati pre počinka, inače nećete moći da zaspite.
  3. Pobrinite se da hrana koju uzimate bude raznovrsna iz dana u dan ili da sadržaj obroka obiluje različitim namirnicama, kako bi organizam dobio sve neophodne sastojke.
  4. Da se ne biste opterećivali statistikom koliko koja namirnica tačno ima belančevina, vitamina ili kalorija, postoji jedna simpatična doskočica: što šarenije, zdravije! Neka na vašem stolu budu namirnice svih boja i neka nešto od voća i povrća bude u svežem stanju: belo kao mleko i jaja za belančevine i kalcijum, zeleno kao spanać za gvožđe, žuto i crveno kao paprika i limun za vitamin C itd.
  5. Zaboravite na mesne prerađevine i koristite što više ribu. Što se tiče drugih vrsta mesa, neće vam naškoditi ako se priprema pravilno. Meso kuvajte na laganoj vatri bez puno vode, u sopstvenom soku i sa što manje masti. Poželjno je imati kvalitetno posuđe da bi se ovo postiglo i da ne bi dolazilo do zagorevanja.
  6. Koristite raženi hleb ili hleb od crnog pšeničnog brašna zbog vitamina B.
  7. Osim ako se ne bavite sportom, nekim teškim poslom i ne trošite mnogo kalorija, 75 g masti na dan biće dovoljno. Ako vam je stalo do svojih krvnih sudova i srca, pređite na maslinovo ulje, ono je zdravije.
  8. Trudite se da ono što jedete dobije željeni ukus, miris, pa i izgled kako biste jeli sa uživanjem.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *