Kako se pravi Cheesecake

Kako mu i samo ime kaže ovo je kolač koji u sebi sadrži i sir. Baš zbog njega odudara od drugih i nosi njegovo ime. U ovom članku ću vam napisati kako da napravite Cheesecake kao iz poslastičarnice.
Cheesecake

Kako se pravi Cheesecake

  1. Spisak potrebnih sastojaka:
    • 1 kalup prečnika 23cm koji se otvara sa strane
    • 200 gr mlevenog plazma keksa
    • 125 gr maslaca
    • 2 kašike meda (po mogućstvu bagremov)
    • 300 gr sirnog namaza (Mlekara Šabac, pakovanje od po 100 gr)
    • 160 gr šećera u prahu
    • 250 ml biljne slatke pavlake (Hole` 200ml)
    • 1 kašika soka od limuna
    • 2 kesice želatina u prahu (Dr. Oetker. Po mogućstvu jedan providan, a drugi u crvenoj boji)
    • 1 kesica krem-fixa (Dr. Oetker)
    • 300-400 gr malina ili nekog drugog voća
    • 100-200 ml soka ili vode
    • 4-5 kašika šećera
  2. 200 gr mlevenog plazma keksa, 2 kašike meda i 125gr isečenog i delimično rastopljenog maslaca staviti u posudu i mikserom sjediniti u kompaktnu masu.
  3. Prvi fil od plazma keksa staviti na dno kalupa i izravnati, a onda kalup staviti u zamrzivač.
  4. Sirni namaz (300 gr) izručiti u posudu, dodati šećer u prahu (160 gr) pa izmiksati. Dodati sok od limuna (1 supena kašika) i ponovo izmiksati.
  5. U drugu posudu izručiti 200 ml Hole` slatke pavlake i dobro umutiti (da postane čvrsta masa). Dodati krem-fix i još umutiti.
  6. Providni želatin spremiti prema uputstvu sa kasice (sipati oko 5-6 supenih kašika hladne vode u času, izručiti sadržaj kesice i promešati). Staviti čašu sa želatinom u frižider ili u zamrzivač da se ohladi i nabubri (zavisi od temparature ali je uglavnom dovoljno oko 10tak min).
  7. Dok se želatinh hladi i dok bubri teba sjediniti masu s sirom i masu od slatke pavlake u jednu i izmiksati.
  8. Izvadite želatin i stavite ga u mikrotalasnu pečnicu da ga rastopite. Kada se rastopi odnosno bude u tečnom stanju izručite ga u sjedinjenu masu iz predhodnog koraka (masa sa sirom i masa od slatke pavlake). Sve to dobro izmiksajte.
  9. Iz zamrzivača izvadite kalup. Preko podloge odnosno prvog fila od plazma keksa izručite sjedinjen fil iz predhodnog koraka (korak 7). Lepo ga rasporedite i izravnajte koliko možete. Vratite kalup ponovo u zamrzivač.
  10. Uzmite lončić i u njega stavite smrznute maline (300-400gr). Dodajte vode toliko da prekrije dno s maksimalno jednog prsta i stavite šećera (4-5 kašika). Uključite šporet odnosno ringlu, ali na slabu vatru da bi se maline polako otapale i puštale sok, lagano ih mešajte koliko možete dok su zamrznute. Kada se rastope pojačajte vatru (na neki srednji stepen) i mešajte tako da maline počnu da se raspadaju…lagano pojačavajte i temperaturu ringle i konstantno mešajte sve dok ne primetite da počinje da se zgušnjava (efektivnog kuvanja oko 8-10 minuta na vreloj ringli). Nakon toga preliv od malina treba ohladiti (da li izneti na terasu, ostaviti pored šporeta da se hladi ili već nekako drugačije…).
  11. Uzmite želatin crvene boje (može i providan ali efektivniji je crveni zbog same boje malina) i pripremite ga kao što ste to uradili i sa providim (korak 5).
  12. Kada se preliv od malina ohladio, a želatin nabubrio treba ih sjediniti. To ćete uraditi tako sto ćete želatin istopiti (kao u koraku 8). Sipajte istopljen želatin u preliv od malina i izmešajte dobro kašikom. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača i preko fila od slatke pavlake i sira sipajte preliv od malina. Pažljivo to uradite jer direktan udar preliva od malina može da napravi rupu u srednjem filu pa bi najbolje bilo da sipate preko kašike.
  13. Vratite kalup u zamrzivač na nekih 30tak minuta (dok se i preliv od malina neučvrsti).
  14. Kalup premestite u frižider kako bi cela torta postala dovoljno rashlađena za jelo.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Miloš Krstin

Avatar photo

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Hvala, bas sam se pitala sta da pravim sa medom! :)

  2. Plazma keks nije pogodan za ciz kejk, mnogo je bolji (zato ga i preporucuje originalni recept) dizestiv keks (tipa McVitie’s) ili neki drugi kekst koji sadrzi integralne zitarice. Slatka pavlaka od mleka menja ukus i kvalitet za 180°C, u pozitivnom smislu. Jedno cvrsto ulupano belance lagano umesano na kraju daje teksturi torte penasti izgled i ukus.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *