Kako se pravi šlag pena

Torte, kolači, banana-split, sladoled… Teško ćemo pronaći osobu koja ne uživa u ovim primamljivim poslasticama koje često znaju da nam ulepšaju trenutke. Šlag je ključni sastojak ovih slatkih specijaliteta, a načini na koji se on može napraviti su brojni. Još ako u njega dodamo i neko sezonsko voće, biće to pravi mali raj za naša čula. Evo i nekoliko jednostavnih recepata za pravljenje pene:
Slag pena

Kako se pravi šlag pena

  1. Jedan od načina na koji možete spremiti šlag penu je korišćenjem šlaga u prahu. Njega možete kupiti u svakoj prodavnici mešovite robe. Dve su osnovne vrste šlaga u prahu i to onaj koji se pravi sa vodom i onaj koji se muti sa mlekom, a na vama je da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Obe vrste se pripremaju na potpuno isti način, a sve što vam je potrebno je mikser i 200ml vode ili mleka. U duboki sud ispraznite sadržaj kesice i dodate 100ml mleka ili vode i počinjete mućenje mikserom, ali tako da brzina mućenja bude minimalna. Nakon jednog ili dva minuta, u smesu polako dodate i ostatak vode ili mleka, istovremeno povećavajući brzinu mućenja na maksimum. Šlag zatim mutite još oko 3-4 minuta, u zavisnosti od gustine koju želite da postignete. Ukoliko želite ili ukoliko šlag pena nije dovoljno slatka, kada je gotova, u nju možete umešati i malo šećera u prahu.
  2. Šlag penu možete napraviti i na tradicionalan način, to jest koristeći belanca jajeta i šećer. Ovakav šlag se veoma lako pravi, a i jako je finog ukusa. Za ovu vrstu šlag pene, neophodno je da broj belanaca bude srazmeran broju kašika šećera. Dakle, ako šlag pripremate od pet belanaca, biće vam potrebno i isto toliko kašika šećera. U zavisnosti od toga koliko šlaga vam je potrebno, odvojite belanca i ubacite ih u duboku posudu. Mutite ih mikserom dok ne dobijete prozirnu masu. Dodajte šećere i nastavite sa mućenjem, postepeno povećavajući brzinu. Kada je masa čvrsta, šlag pena je spremna!
  3. Još jedan recept za pripremanje šlag pene je onaj u kojem koristite samo slatku pavlaku. U dublju posudu ubacite pavlaku i mutite je mikserom sve dok se ista ne pretvori u šlag. U toku mućenja, postepeno povećavajte brzinu. Za pripremanje šlag pene na ovaj način, biće vam potrebno svega nekoliko minuta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *