Kakopedija > Hrana i piće > Dezerti > Kako se pravi šlag pena

Kako se pravi šlag pena

Torte, kolači, banana-split, sladoled… Teško ćemo pronaći osobu koja ne uživa u ovim primamljivim poslasticama koje često znaju da nam ulepšaju trenutke. Šlag je ključni sastojak ovih slatkih specijaliteta, a načini na koji se on može napraviti su brojni. Još ako u njega dodamo i neko sezonsko voće, biće to pravi mali raj za naša čula. Evo i nekoliko jednostavnih recepata za pravljenje pene:
Slag pena

Kako se pravi šlag pena

  1. Jedan od načina na koji možete spremiti šlag penu je korišćenjem šlaga u prahu. Njega možete kupiti u svakoj prodavnici mešovite robe. Dve su osnovne vrste šlaga u prahu i to onaj koji se pravi sa vodom i onaj koji se muti sa mlekom, a na vama je da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Obe vrste se pripremaju na potpuno isti način, a sve što vam je potrebno je mikser i 200ml vode ili mleka. U duboki sud ispraznite sadržaj kesice i dodate 100ml mleka ili vode i počinjete mućenje mikserom, ali tako da brzina mućenja bude minimalna. Nakon jednog ili dva minuta, u smesu polako dodate i ostatak vode ili mleka, istovremeno povećavajući brzinu mućenja na maksimum. Šlag zatim mutite još oko 3-4 minuta, u zavisnosti od gustine koju želite da postignete. Ukoliko želite ili ukoliko šlag pena nije dovoljno slatka, kada je gotova, u nju možete umešati i malo šećera u prahu.
  2. Šlag penu možete napraviti i na tradicionalan način, to jest koristeći belanca jajeta i šećer. Ovakav šlag se veoma lako pravi, a i jako je finog ukusa. Za ovu vrstu šlag pene, neophodno je da broj belanaca bude srazmeran broju kašika šećera. Dakle, ako šlag pripremate od pet belanaca, biće vam potrebno i isto toliko kašika šećera. U zavisnosti od toga koliko šlaga vam je potrebno, odvojite belanca i ubacite ih u duboku posudu. Mutite ih mikserom dok ne dobijete prozirnu masu. Dodajte šećere i nastavite sa mućenjem, postepeno povećavajući brzinu. Kada je masa čvrsta, šlag pena je spremna!
  3. Još jedan recept za pripremanje šlag pene je onaj u kojem koristite samo slatku pavlaku. U dublju posudu ubacite pavlaku i mutite je mikserom sve dok se ista ne pretvori u šlag. U toku mućenja, postepeno povećavajte brzinu. Za pripremanje šlag pene na ovaj način, biće vam potrebno svega nekoliko minuta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 10, prosek: 4,50

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …

Ostavite odgovor