Kako funkcioniše Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta je vrsta proteinske dijete, koja se bazira na smanjenom unosu namirnica bogatih ugljenim hidratima. To znači da se dijetalni plan bazira na unosu proteinske hrane. Atkinsova dijeta je jako popularna u celom svetu, jer ne podrazumeva gladovanje, a pomaže organizmu da se oslobodi naslaga sala. Dijetu je osmislio američki kardiolog dr Robert Atkins.
atkinsonova-dijeta

Kako funkcioniše Atkinsova dijeta

  1. Na kom principu funkcioniše dijeta? Kada smanjimo količinu ugljenih hidrata u ishrani, organizam dolazi u stanje hiperinsulinemije (viška insulina zbog manje količine šećera koji treba razgraditi). Povećane količine insulina uzrokuju razgradnju masnih rezervi u jetri koja ih pretvara u glukozu i u ketone. Atkinsova dijeta nastala je po ugledu na tzv. ketogensku dijetu, koja se još u prošlom veku primenjivala u lečenju epilepsije.Atkinsova dijeta se sastoji od 4 faze.
    Prva faza (indukcija) traje 14 dana. Cilj ove faze je promena navika u ishrani i promena metaboličkih funkcija. U ovoj fazi, dnevno treba uneti do 20 grama ugljenih hidrata. Od toga, obavezno uzeti 12-15 g ugljenih hidrata poreklom iz povrća. Dozvoljene namirnice u prvoj fazi: Sve vrste riba i plodova mora, sve vrste živinskog mesa, sve vrste crvenog mesa, jaja (pripremljena na sve moguće načine), gotovo sve vrste sireva, povrće sa manjom količinom UH, masnoće (ulje, buter) i skoro sve vrste začina. U ovoj fazi možete izgubiti preko 5 kilograma.
  2. U drugoj fazi, u ishranu vraćamo namirnice sa nešto većim sadržajem ugljenih hidrata (5 g dnevno više). Jedemo sve namirnice iz prve faze, ali povećavamo unos ugljenih hidrata kroz povrće. Optimalno je unositi od 25 do 50 g ugljenih hidrata dnevno. U ovoj fazi možete izgubiti od 1-3 kg nedeljno.
  3. Treća faza podrazumeva dalje povećavanje unosa ugljenih hidrata (po 10 grama). Minimalan unos ugljenih hidrata u ovoj fazo je 60 grama. Sada možete jesti voće, skrobno povrće, testeninu, brašno i pirinač u manjim količinama. U ovom periodu se gubi oko 1 kg nedeljno.
  4. Četvrta faza traje do kraja života. To znači da ste usvojili onaj način ishrane koji vam najbolje odgovara. Konačni cilj Atkinsove dijete je da pronađete maksimalnu količinu ugljenih hidrata koju možete unositi dnevno, a da se ne gojite. Taj krajnje lični broj naziva se ACE (Atkins Carbohydrate Equilibrium). On je otprilike duplo manji od uobičajene količine UH koje ljudi uzimaju.
  5. Zabranjene namirnice: slatkiši, gotova jela, mesne prerađevine, umaci sa mnogo aditiva i šećera, alkohol i gazirani napici.
  6. Važna napomena: Ovaj članak je informativne prirode. Ako vam se članak dopao, obavezno posetite Atkinsov oficijelni sajt za detaljnije informacije. Tamo ćete pronaći knjige i alate koji su vam neophodni kako bi dijetu sproveli na pravi način. Nijednu dijetu ne sprovodite ako se pre toga niste dobro informisali.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Džajević-Zlatičanin

Avatar photo

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

2 komentari

  1. Avatar photo

    ja sam trenutno na atkinsovoj dijeti,moram reći da deluje,samo što ja pijem preko 3 litra vode,ne što hoću,nego sam žedna.izgleda ću morati kod lekara,ili da prekinem dijetu.

  2. Avatar photo

    Atkinsonova dijeta odgovara svima, ali najviše osobama sa krvnom grupom 0, jer su oni „mesojedi“to jest metabolizam je pripremljen na veću količinu proteine. Inače mesec dana držanja Atkinsonove dijete nije nikog ubilo, a ne postoji bolji i vidljiviji učinak. Preporučujem svima. Koga interesuju i detalji, voljna sam za davanje saveta.
    Članak je odličan i zavređuje pažnju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *