Kako primenjivati Atkinsovu dijetu

Hrane se ne treba odricati, ali treba pažljivo kombinovati namirnice. Atkinsova dijeta namenjena je osobama koje treba da izgube više kilograma i onima sa izrazito prekomernom težinom.

Atkinsovu dijetu treba primenjivati kroz tri faze plus četvrta. U prvoj fazi ograničava se unos ugljenih hidrata na 20 grama dnevno. Ona traje dve nedelje. U drugoj fazi se ugljeni hidrati postepeno uvode, posebno kroz povrće, a u trećoj fazi utvrđuje se optimalna količina ugljenih hidrata koja može da se unosi. Osobama koje su držale Atkinsovu dijetu savetuje se da i nakon postizanja željene težine nastave sa ograničenim unosom ugljenih hidrata, pa bi treća faza dijete u blažoj varijanti trebalo da traje ostatak života (četvrta faza). Kada su ugljeni hidrati eliminisani iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, pa se manje jede i telesna masa se smanjuje. Budući da kroz dijetu nije razmotren unos vitamina i minerala, autor je preporučio uzimanje vitaminskih preparata po želji. U ovoj dijeti unos proteina nije ograničen. Bez ograničenja se mogu jesti meso, riba, jaja.

Sir, povrće, masline, ulja i masti jedu se u ograničenim količinama, a alkoholna pića, šećer, voće, mleko, jogurt, žitarice, proizvodi od brašna i slatkiši su potpuno zabranjeni.

Atkinsonova dijeta

Kako primenjivati Atkinsovu dijetu

  1. 1. Faza
    Namenjena je promeni metabolizma.Ugljene hidrate morate ograničiti na 20 grama dnevno.Za doručak možete pojesti omlet od dva jajeta sa šunkom ili slaninom, za ručak šniclu s roštilja, a za večeru kuvanu ribu.Prva faza ove dijete treba da traje 14 dana.
  2. 2. Faza
    Podrazumeva gubitak telesne mase i mršavljenje smanjenjem zaliha masti iz sala. Dnevni unos ugljenih hidrata ograničiti na 15 do najviše 40 grama.
  3. 3. Faza
    Ugljeni hidrati se u ovoj fazi dijete postepeno uvode, ali ograničeni su i dalje na maksimalnih 60 grama dnevno, a ovo se ograničenje nastavlja i u četvrtoj fazi.
  4. 4. Faza- održavanje postojeće smanjene težine
    Zbog umanjene konzumacije ugljenih hidrata (dr Atkins svima preporučuje da ograniče unos ugljenih hidrata na najviše 60 grama dnevno)njegova dijeta izazvala je brojne kontroverzne reakcije.Postoje pisanja medija da su navodno neka istraživanja pokazala da dugotrajo sprovođenje ove dijete može da utiče na psihičko zdravlje i izazove mrzovolju, umor i bezvoljnost. Posebno su takvi simptomi primećeni kod žena, kod kojih su promene raspoloženja bile intenzivnije. Takođe, rizici koji idu sa ovom dijetom su povećan sadržaj triglicerida u krvi, kao i zasićenih masnih kiselina. Osim toga, prva faza Atkinsove dijete može da izazove probleme kod osoba koje su navikle da konzumiraju veće količine ugljenih hidrata kao i kod ljudi koji pate od hipoglikemije, jer njihovo telo ne može tako brzo da proizvede glukozu da bi se zadovoljile potrebe mozga i mišića, što rezultira iznenadnim umorom pa i nesvesticom. S druge strane, jedno istraživanje je pokazalo da je Atkinsova dijeta bila najefikasnija za gubljenje kilograma u poređenju s tri druga u svetu veoma popularna dijetalna režima ishrane.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Kakopedija

Avatar photo
Kreator sajta kakopedija.com. Sajt sam pokrenuo u želji da napravim portal na kome će posetioci moći da podele svoje znanje, savete i iskustvo i tako pomognu drugima.

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *