Kako pripremiti žito za slavu (koljivo)

Iako na prvi pogled deluje jednostavno, za pripremu slavskog žita potrebno je znati nekoliko trikova. Ako se ne pripremi na adekvatan način, može se desiti na pšenica ima nakiseo ukus i da bude vodnjikava.

Pročitajte kako da slavsko žito bude postojano i ukusno. Za to će vam biti potrebno svega nekoliko minuta, a zahvaljujući ovom uputstvu moći ćete da spremate koljivo vrhunskog ukusa, na zadovoljstvo svih – vas i vaših ukućana, ali i gostiju na slavi.

zito za slavu koljivo

Za pripremu je potrebno:

  • 500 gr pšenice belije,
  • 500 gr šećera,
  • 500 gr mlevenih oraha,
  • vanila,
  • šećer u prahu.

Kako pripremiti žito za slavu

  1. Dve večeri uoči slave očistiti 500 gr pšenice belije, staviti u odgovarajuću posudu, preliti hladnom vodom i ostaviti potpoljeno do ujutru.
  2. Ujutru posudu u kojoj je potopljena pšenica, bez menjanja vode, staviti na tihu vatru. Pšenicu kuvati bez mešanja i bez dolivanja vode. Pšenica lako može da zagori, a prilikom kuvanja nije dobro mešati je, pa je to razlog što se kuva na tihoj vatri. Ona će biti skuvana otprilike posle 3 sata. Dobro skuvana zrna treba da budu mekana, ali da se ne raspadaju.
  3. Kuvanu pšenicu sipati u đerđiv, staviti pod mlaz hladne vode i ispirati dok ne dobije čistu, beličastu boju.
  4. Na sto prostrti čist pamučni stoljnjak ili mušemu, pa po njemu prosuti kuvanu pšenicu i rasporediti je tako da se zrnevlje ne dodiruje. Raspoređenu pšenicu prekriti drugim stoljnjakom i ostaviti je tako da se suši do sutra ujutru.
  5. Ujutru, na dan slave, pšenicu samlesti u mašini za mlevenje mesa, na najsitnijoj rešetki.
  6. Samleveno žito mesiti rukama dodavajući mu podjednake količine šećera i mlevenih oraha. Dobijenu smesu staviti na veliki stakleni tanjir i lepo oblikovati, poput torte.
  7. Preko žita na tanjiru posuti najpre mlevene orahe. U prah šećer dodati malo vanile, pa onda i time posuti oblikovano žito.
  8. Čistu salvetu (papirnu ili pamučnu) staviti na žito i preko nje rukama dobro utapkati šećer u prahu i orahe, kako bi se sjedinili sa žitom i ne bi ispadali.
  9. Ivice staklenog tanjira biće isprljane viškom kuvane pšenice, pa ih je potrebno obrisati, tj. ukloniti taj višak. To je najbolje uraditi najpre vlažnom salvetom, a potom i suvom. Nakon ovog koraka, žito je spremno za posluživanje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *