Kako pojačati imunitet

Jak imunitet je veoma važan za očuvanje zdravlja. Posebno u zimskim mesecima, kada haraju razni virusi i gripe, bitno je da naš organizam bude u stanju da se izbori sa svim rizicima koje nosi hladno vreme i da se odupre bolestima koje nas napadaju. Postoje razni činioci kao što su nedostatak sna, pušenje i stres koji mogu oslabiti otpornost organizma i zbog toga je bitno da na vreme stvorimo odbrambeni mehanizam i spremimo se za borbu sa virusima i bakterijama.
imunitet

Kako pojačati imunitet

Svakako da je najbolji način da se zaštitimo od bolesti da izbegavamo stres i posvetimo se fizičkoj aktivnosti. Međutim, u urbanom vremenu u kojem živimo teško je pratiti ove savete pa zbog toga moramo tražiti druge načine za pojačavanje imuniteta.

Najveći neprijatelji jakog imuniteta su slobodni radikali koji uništavaju ili dovode do oštećenja zdravih ćelija i izazivaju njihovu mutaciju. Kao posledica pretvaranja zdravih u obolele ćelije, organizam slabi i postaje podložan raznim oboljenjima, od onih najbezazlenijih kao što su kijavica i prehlada pa do veoma ozbiljnih bolesti kao što je rak. Da bi se zaustavili ovi slobodni radikali neophodno je da u naše telo unosimo hranu koja je bogata antioksidansima. Najznačajniji i najjači antioksidansi su vitamin C i vitamin E pa se zbog toga, pogotovo tokom zime, preporučuje povećan unos namirnica koje su bogate ovim vitaminima. Pomorandže, limun, paprike i kupus su odlični snabdevači vitaminom C, dok vitamina E ima najviše u biljnim uljima i namirnicama od celog zrna žita. Za borbu protiv infekcija neophodan je i karotenoid kojeg ima u crvenom, žutom i narandžastom voću i povrću.

Što se tiče minerala, najznačajniji mineral za očuvanje i jačanje imuniteta je cink koji povećava broj odbrambenih ćelija. On se nalazi u crvenom mesu, pšeničnim klicama i semenu bundeve.

Naravno, kako zima još uvek traje, da bismo očuvali svoj imunitet moramo čuvati svoje telo. Oblačiti se toplo, glavu obavezno zaštiti kapom jer se preko glave gubi najviše toplote. a opšte je poznato i da sve bolesti dolaze sa nogu te je zbog toga neophodno i da nam noge ne budu mokre i hladne. Cipele moraju da čuvaju stopala i da ih održavaju suvima. Na ovaj način ćemo se najlakše zaštiti od zimskih prehlada i gripa.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *