Kako sprečiti arteriosklerozu

Bolest modernog doba, posledica komfornog načina života nasuprot zdravom zove se arterioskleroza. Drugim rečima, čuli ste za zakrčenje krvnih sudova. Da li nam preti? Kako je prepoznati, a kako sprečiti? Kada pređete 35. godinu života ukoliko spadate u one koji se slabo kreću ili imaju u porodičnoj istoriji slučajeve ove bolesti, dobro obratite pažnju. Važno je reagovati na vreme jer kad već dođe do arterioskleroze prvo se javljaju problemi prilikom napora, zatim bolovi srca (angina pectoris), pojavljaju se trombovi i nažalost, često se završi infarktom. Usled suženja arterija i ostali organi bivaju loše prokrvljeni tako da se ugrožava njihova funkcija.
arterioskleroza

Kako sprečiti arteriosklerozu

  1. Ukoliko svaki čas osećate umor, nagle vrtoglavice, bole vas vene, noge natiču i ruke su vam hladne, prsti postaju kao utrnuli, vreme je da promenite način života. Dovoljno je da primetite i samo jedan od simptoma, da se zamislite.
  2. Pošto zakrčenje krvnih sudova nastaje usled taloženja masnih naslaga, ali i slabe cirkulacije, promene treba da se usmere ka zdravijoj ishrani i poboljšanju cirkulacije krvi uz pomoć kretanja ili neke fizičke aktivnosti.
  3. Kontrolišite krv. Ako rezultati pokažu da imate više od 200 mg holesterola po decilitru krvi, “ okrenite novi list“. Recite definitivno „ne“ sledećim največim uzročnicima arterioskleroze:
  4. Nejpre recite – ne pušenju, ono je glavni uzročnik ove bolesti, a ujedno i hipertenzije, povišenog krvnog pritiska, što dodatno pogoršava situaciju. Za one koji misle da im je lakše da ne jedu nego da ne puše:
  5. Recite ne masnoj hrani i gojaznosti. Znamo da ste o ovome razmišljali i iz mnogih drugih razloga. Evo vam sada najhitnijeg razloga da zaista i promenite nešto povodom ovoga. Zaboravite majoneze i kajmak, pređite na raženi hleb i lagane mlečne proizvode. Zaboravite na mesne prerađevine. Koristite kupus što više u ishrani i počnite da se krećete. Ako na posao žurite pa idete kolima, kod prijatelja ili u prodavnicu ne žurite. Idite peške. Ne čekajte više lift, idite bar jednom nedeljno stepenicama, vozite bicikl, odigrajte sa decom neku utakmicu ili se prijavite da trenirate sport po želji. Upišite se na ples ili aerobik, posetite teretanu. Odredite vreme za džoging pored reke ili se svako veče šetajte sa prijateljima. Kad nema prijatelja, uvek može pomoći i kućni ljubimac. Ovo će obogatiti vaš život i u društvenom smislu, a svakako će pomoći da se rešite viška kilograma.
  6. Ako smatrate da vam samo nedostaje malo više kretanja, navedene fizičke aktivnosti izvodite lagano i regularno. Međutim, ako je potrebno da smanjite kilažu, vaše aktivnosti moraju postajati sve inenzivnije i učestalije iz dana u dan. Dok se ne preznojite, ništa niste uradili.
  7. Recite ne alkoholnim i gaziranim pićima, poželjno je i slatkiše da zamenite voćem, a pri kuvanju mast zamenite maslinovim uljem koje daje elastičnost krvnim sudovima i kako mnogi kažu, daje šansu za dug život.
  8. Od davnina do sad jedina prirodna namirnica koja pomaže razgrađivanju masnih naslaga i jačanju krvnih sudova zove se beli luk. Pojedite dnevno bar 2 češnja belog luka u krompir salati ili u salati od pečene paprike, uz spanać ili već kako volite. Samo ne uz slaninu. Slanina je diskvalifikovana još na početku vaše nove igre. Ako baš nikako ne podnosite miris belog luka, ili ne želite da se miris oseti negde u javnosti nabavite u apoteci bez recepta dražeje belog luka.
  9. Sa zakrčenjem krvnih sudova najčešće se javljaju i proširene vene. Postoje gelovi koje će vam doktor prepisati, ali ono što vi treba da učinite je da kupite udobnu obuću. Dame, žao nam je ali visoke štikle i potpetice više nisu za vas. Kretanje će prijati vašim nogama dok će dugo stojanje ili dugo sedenje biti jako štetno! Ukoliko ste primorani da dugo sedite ili stojite, prvom prilikom kada se budete odmarali izmasirajte noge i podignite ih na fotelje ili sl. kako bi krv bolje cirkulisala.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *