Kako obaviti porođaj u kolima

Pre nego što pokušate da porodite porodilju u taksiju ili nekom drugom vozilu, potrudite se pre svega da što pre dođete do bolnice. Zaista ne postoji način da znate kada će beba početi da izlazi i majčine utrobe, tako da i kada mislite da nemate vremena da odvezete porodilju do bolnice, ponekad je vremena sasvim dovoljno. Čak iako vodenjak pukne, to nije siguran znak da će odmah doći do porođaja. Voda u vodenjaku je u stvari amniotička tečnost i membrana u kojoj beba pliva; porođaj može da se dogodi nekoliko sati posle pucanja vodenjaka. Bilo kako bilo, ako krenete previše kasno ili se zaglavite u saobraćajnoj gužvi i morate sami da obavite porođaj zato što nema drugog izlaza, evo nekoliko osnovnih stvari koje treba da znate.

Kako obaviti porođaj u kolima

  1. Merite vreme kontrakcija
    Kod žena koje se porađaju po prvi put, kada se kontrakcije javljaju na svakih tri do pet minuta i traju od četrdeset do devedeset sekundi – njihova jačina i intenzitet se povećava- u trajanju od najmanje jednog sata, porođaj će se najverovatnije dogoditi, stvaran je, nije lažan (mada može da bude lažan). Bebe se u suštini rađaju same i neće izaći iz materice sve dok nisu spremne na to. Pored sebe imajte čiste, suve peškire, čistu majicu ili nešto slično.
  2. Kako se beba bude kretala kroz matericu, ona će svojom glavom-najvećim delom tela- otvoriti grlić materice tako da ostatak tela može da prođe napolje. (Ako stopala krenu prva da izlaze, pogledajte sledeću stranu). Dok beba bude prolazila kroz porođajni kanal i izlazila iz majčinog tela, usmeravajte je podupirući joj glavu, a potom i telo.
  3. Kad beba izađe iz majčinog tela, osušite je i utoplite. Ne lupkajte je po zadnjici da bi zaplakala; beba će sama početi da diše. Ako je to neophodno, prstima očistite svaku tečnost koja bude curila iz bebinih usta.
  4. Vežite pupčanu vrpcu. Uzmite deo užeta ili neke druge vrpce – pertla može da posluži- i vežiti pupčanu vrpcu nekoliko centimetara od bebe.
  5. Nema potrebe da sečete vrpcu, osim ako procenite da će vam biti potrebni sati da stignete do bolnice. U tom slučaju, možete slobodno i bezbedno da presečete vrpcu tako što ćete je vezati i na nekom drugom mestu, nekoliko cenitmetara bliže majci i preseći između čvorova. Deo vrpce koji ostane pričvršćen za bebu će sam otpasti.
  6. Ako prvo krenu stopala
    Jedna od najuobičajenijih i najčešćih komplikacija tokom trudnoće jeste kada stopala, a ne glava, prva izlaze iz materice. Pošto je glava najveći deo bebinog tela, opasnost je takva da ako stopala krenu prva da izlaze, grlić materice se možda neće dovoljno proširiti za glavu koja izlazi kasnije. U današnje vreme, većina beba koje prvo izlaze na stopala se porađa carskim rezom, hirurškim postupkom koji vi nećete moći sami da uradite. Ako nemate apsolutno nikakvih drugih opcija (ni bolnice, lekara, babica), kada beba počne da izlazi, možete da probate da prvo izvučete bebina stopala. Ovakav porođaj ne znači uvek da glava neće moći da prođe kroz grlić materice; jednostavno postoji veća verovatnoća da će se to dogoditi. Porodite bebu kao da je u pitanju normalan porođaj.

Pomoćne slike

  1. porodjaj-u-kolima-1
    Kako se beba bude kretala kroz porođajni kanal, usmeravajte je (pomažite) joj, držeći bebinu glavu
  2. Poduprite telo bebe dok bude izlazilo. Nemojte je pljeskati po zadnjici da bi zaplakala; beba će početi sama da diše
    porodjaj-u-kolima-2
    Nakon što ste osušili bebu, vežite pupčanu vrpcu pertlom ili nekom drugim užetom nekoliko centimetara od tela.Ostavite vrpcu dok beba ne stigne u bolnicu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *