Kako definisati ekonomiju

Reč ekonomija je grčkog porekla i označava pravila kućnog gazdovanja. Ovaj termin smatra se da je prvi upotrebio antički filozof u svojoj knjizi „Oikonomikus“.

ekonomija

Kako definisati ekonomiju

Ekonomija je naučna disciplina koja proučava osnovna pravila ponašanja i ekonomske zakonitosti u ekonomskim aktivnostima. Ekonomske nauke čine deo društvenih nauka. Predmet njihovog izučavanja je ekonomska oblast društvenog života. Predmet izučavanja ekonomije jeste mikroekonomija koja proučava privredne subjekte sa stanovišta troškova proizvodnje i makroekonomija koja se bavi proučavanjem procesa i pojava kao što su nezaposlenost, inflacija, industrijska proizvodnja i ekonomija države.

Postoji veza izmedju ekonomskih nauka i drugih društvenih nauka kao što je na primer pravo, sociologija, istorija, demografija i slično.

U sistemu eknomskih nauka postoje vrlo specijalizovane ekonomske discipline kao što su na primer ekonomika preduzeća, statistika, računovodstvo, bankarstvo i drugo. U sistemu ekonomskih nauka politička ekonomija je osnovna ekonomska nauka. Politička ekonomija je društvena nauka jer proučava pravilnosti koje vladaju u društvenoj proizvodnji. Politička ekonomija je ekonomska nauka jer proučava zakone koji vladaju medjusobnim odnosima ljudi u ekonomskoj oblasti društvenog života.

Privreda je skup proizvodnih i neproizvodnih delatnosti u oblasti materijalne proizvodnje, prometa i potrošnje ekonomskih dobara i odredjenih usluga. Te delatnosti su sledeće:

  • poljoprivreda
  • industrija
  • šumarstvo
  • gradjevinarstvo
  • saobraćaj
  • bankarstvo
  • trgovina
  • ugostiteljstvo
  • zanatstvo i
  • turizam.

Na samom kraju možemo zaključiti da je ekonomija naučna disciplina koja se bavi proučavanjem mnogih oblasti i problema razvijajući teorije ljudskog ponašanja u donošenju ključnih odluka u korišćenju ograničenih resursa radi proizvodnje i raspodele vrednih materijalnih dobara i usluga medju ljudima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Jedan komentar

  1. Milutin Milutinović

    Ekonomija jeste naučna disciplina i zasniva se na, zaboravljenom, pojmu EKONOMIČNOST, što znači racionalno i pažljivo korišćenje resursa, nepostojanje otpada ili njegovo recikliranje u proizvodnji…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *