Kakopedija > Posao i novac > Privreda > Kako definisati ekonomiju

Kako definisati ekonomiju

Reč ekonomija je grčkog porekla i označava pravila kućnog gazdovanja. Ovaj termin smatra se da je prvi upotrebio antički filozof u svojoj knjizi „Oikonomikus“.

ekonomija

Kako definisati ekonomiju

Ekonomija je naučna disciplina koja proučava osnovna pravila ponašanja i ekonomske zakonitosti u ekonomskim aktivnostima. Ekonomske nauke čine deo društvenih nauka. Predmet njihovog izučavanja je ekonomska oblast društvenog života. Predmet izučavanja ekonomije jeste mikroekonomija koja proučava privredne subjekte sa stanovišta troškova proizvodnje i makroekonomija koja se bavi proučavanjem procesa i pojava kao što su nezaposlenost, inflacija, industrijska proizvodnja i ekonomija države.

Postoji veza izmedju ekonomskih nauka i drugih društvenih nauka kao što je na primer pravo, sociologija, istorija, demografija i slično.

U sistemu eknomskih nauka postoje vrlo specijalizovane ekonomske discipline kao što su na primer ekonomika preduzeća, statistika, računovodstvo, bankarstvo i drugo. U sistemu ekonomskih nauka politička ekonomija je osnovna ekonomska nauka. Politička ekonomija je društvena nauka jer proučava pravilnosti koje vladaju u društvenoj proizvodnji. Politička ekonomija je ekonomska nauka jer proučava zakone koji vladaju medjusobnim odnosima ljudi u ekonomskoj oblasti društvenog života.

Privreda je skup proizvodnih i neproizvodnih delatnosti u oblasti materijalne proizvodnje, prometa i potrošnje ekonomskih dobara i odredjenih usluga. Te delatnosti su sledeće:

 • poljoprivreda
 • industrija
 • šumarstvo
 • gradjevinarstvo
 • saobraćaj
 • bankarstvo
 • trgovina
 • ugostiteljstvo
 • zanatstvo i
 • turizam.

Na samom kraju možemo zaključiti da je ekonomija naučna disciplina koja se bavi proučavanjem mnogih oblasti i problema razvijajući teorije ljudskog ponašanja u donošenju ključnih odluka u korišćenju ograničenih resursa radi proizvodnje i raspodele vrednih materijalnih dobara i usluga medju ljudima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 1, prosek: 4,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Jedan komentar

 1. Milutin Milutinović

  Ekonomija jeste naučna disciplina i zasniva se na, zaboravljenom, pojmu EKONOMIČNOST, što znači racionalno i pažljivo korišćenje resursa, nepostojanje otpada ili njegovo recikliranje u proizvodnji…

Ostavite odgovor