Kako napraviti espresso

Kako napraviti espressoPre nego šta naučite kako napraviti espresso kafu, podsetimo se malo istorije ovog napitka. Početci espresso kafe se vezuju za kraj 19. i početak 20. veka i uprkos tome što se danas espresso vezuje isključivo za Italiju, prvi espresso kafe aparati su bili napravljeni u Francuskoj. Ali je Italija ipak bila ta koja je espresso izdigla na pijedestal najpopularnijeg napitka od kafe širom sveta. Kafa koja se koristi za espresso može biti ili 100% Arabika, ili mešavina Arabike i Robuste, a ponekad 100% Robusta. Onaj ko voli kiselost u espressu će želeti da espresso bude sačinjen isključivo od Arabike. Robusta je nešto blažeg i slabijeg kvaliteta te samim tim može doneti određen balans onima koji bi da im ukus kafe bude malo blaži. Najveći proizvođači kafe uopšte su Centralno i Južno Američke države iako one nisu među najvećim potrošačima. A najskuplja espresso kafa, Kopi Luak, stiže iz Indonezije i košta oko 1000 $ za jedan kilogram.

Evo saveta kako da napravite svoju idealnu šoljicu espresso kafe:

1) Za početak znajte da vam je ovo potrebna oprema: kafe aparat, kafa, šoljica

2) Zagrejte kafe aparat na određenu temperaturu. U dozer za kafu sipajte samlevenu kafu (obično je to između 5 i 7 grama).

3) Dozer dobro stegnite. Proverite da li je šoljica za kafu topla, jer ako kafa curi u hladnu šoljicu brže će se ohladiti, a neće ni uspeti da razvije svu aromu.

4) Pustite kafu da curi niz zidove šoljice kako bi pena, ili ’kajmak’ kako mi kažemo, bila što kvalitetnija.

5) Nakon što se šoljica napunila do najviše ¾ svoje zapremine, zaustavite curenje kafe i sklonite šoljicu ispod dozera.

6) Kafa je gotova, sada je po želji još samo treba zašećeriti i eventualno obogatiti mlekom ili nekom aromom.

Uživajte u vašoj espresso kafi!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

koktel kosmopolitan

Kako se pravi koktel Kosmopoliten

Kosmopoliten ima prijatnu ružičastu nijansu i dobro je balansiran između slatkog (triple sec/sok od pomorandže) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *