Kakopedija > Obrazovanje i društvo > Pravo i zakoni > Kako napraviti predbračni ugovor

Kako napraviti predbračni ugovor

Pitate se kako sastaviti predbračni ugovor? U ovom članku ćete to i saznati. U pravnom životu se ovaj ugovor u stvari zove bračni ugovor. Ovim ugovorom budući supružnici uređuju imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini. Ugovor mora biti zaključen u pismenoj formi i mora biti overen od strane sudije.Predbračni ugovor

1) Kada zakažete venčanje u nadležnoj opštini, a pošto ste se predhodno sa svojim supružnikom dogovorili o imovinskim odnosima, možete preciznije da regulišete vaše buduće imovinske odnose.

2) Potrebno je najpre da i vi vaš budući/a suprug/a opredelite svoju posebnu, kako nepokretnu, tako i pokretnu imovinu, koju ste stekli pre braka. U tu imovinu ulaze: stanovi, poslovni prostor, automobili, umetničke slike, izuzetno vredan nakit itd…..

3) Treba da se dogovorite da li ste saglasni da međusobno koristite stvari koje čine vašu posebnu kako pokretnu tako i nepokretnu imovinu.

4) Dalje, potrebno je da se dogovorite kako će se regulisati korišćenje zajednički stečene imovine tokom braka, kao i kako će se regulisati odgovornost za preduzete obaveze tokom braka. U zajednički stečenu imovinu tokom braka ulaze: ostvareni prihodi imovina stečena igrama na sreću, imovina stečena korišćenjem prava intelektualne svojine u toku trajanja braka, stvari za vršenje zanata ili zanimanja jednog supružnika.

5) Bračnim ugovorom možete utvrditi i koji će supružnik voditi poslove domaćinstva, staranje o zajedničkoj deci, staranje o imovini….

6) Kada se o svemu lepo dogovorite sa budićim/om suprugom najpametnije je da odete kod advokata koji će sve to staviti na papir tj sastaviti ugovor, a potom zakazati overu ovog ugovora u sudu pred sudijom. Neophodno je da oboje, znači i ti i budući suprug/a odete u sud.

Napomene:

– Kada se ovaj ugovor overi od strane sudije najbolje je da kada su u pitanju nepokretnosti u zamljišne, katastarske i druge javne knjige upišete postojanje ovog ugovora.

– Zaključenjem i overom ovog ugovora isključuje se zakonski režim zajedničke imovine.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 13, prosek: 4,31

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Dejan Đorđević
Završio sam prava i nadam se uspešnoj karijeri u advokaturi. Cilj mi je da na ovom sajtu pomognem drugima koliko je to moguće.

SLIČNO

doprinosi

Kako se definišu doprinosi

Mnogi smatraju da su se doprinosi prvi put pojavili u Engleskoj kako bi se prikupila …

Ostavite odgovor