Kako napraviti predbračni ugovor

Pitate se kako sastaviti predbračni ugovor? U ovom članku ćete to i saznati. U pravnom životu se ovaj ugovor u stvari zove bračni ugovor. Ovim ugovorom budući supružnici uređuju imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini. Ugovor mora biti zaključen u pismenoj formi i mora biti overen od strane sudije.Predbračni ugovor

1) Kada zakažete venčanje u nadležnoj opštini, a pošto ste se predhodno sa svojim supružnikom dogovorili o imovinskim odnosima, možete preciznije da regulišete vaše buduće imovinske odnose.

2) Potrebno je najpre da i vi vaš budući/a suprug/a opredelite svoju posebnu, kako nepokretnu, tako i pokretnu imovinu, koju ste stekli pre braka. U tu imovinu ulaze: stanovi, poslovni prostor, automobili, umetničke slike, izuzetno vredan nakit itd…..

3) Treba da se dogovorite da li ste saglasni da međusobno koristite stvari koje čine vašu posebnu kako pokretnu tako i nepokretnu imovinu.

4) Dalje, potrebno je da se dogovorite kako će se regulisati korišćenje zajednički stečene imovine tokom braka, kao i kako će se regulisati odgovornost za preduzete obaveze tokom braka. U zajednički stečenu imovinu tokom braka ulaze: ostvareni prihodi imovina stečena igrama na sreću, imovina stečena korišćenjem prava intelektualne svojine u toku trajanja braka, stvari za vršenje zanata ili zanimanja jednog supružnika.

5) Bračnim ugovorom možete utvrditi i koji će supružnik voditi poslove domaćinstva, staranje o zajedničkoj deci, staranje o imovini….

6) Kada se o svemu lepo dogovorite sa budićim/om suprugom najpametnije je da odete kod advokata koji će sve to staviti na papir tj sastaviti ugovor, a potom zakazati overu ovog ugovora u sudu pred sudijom. Neophodno je da oboje, znači i ti i budući suprug/a odete u sud.

Napomene:

– Kada se ovaj ugovor overi od strane sudije najbolje je da kada su u pitanju nepokretnosti u zamljišne, katastarske i druge javne knjige upišete postojanje ovog ugovora.

– Zaključenjem i overom ovog ugovora isključuje se zakonski režim zajedničke imovine.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dejan Đorđević

Avatar photo
Završio sam prava i nadam se uspešnoj karijeri u advokaturi. Cilj mi je da na ovom sajtu pomognem drugima koliko je to moguće.

SLIČNO

doprinosi

Kako se definišu doprinosi

Mnogi smatraju da su se doprinosi prvi put pojavili u Engleskoj kako bi se prikupila …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *