Kako poboljšati kvalitet života

Pretpostavlja se da ćete, ako postavite sebi određene ciljeve u životu i počnete da radite na njihovom ostvarenju, automatski i popraviti kvalitet svog života. Međutim, sa svakim dugoročnim ciljem dolazi i niz problema: koji izbor napraviti, koju odluku doneti, kojim putem krenuti i koliko truda uložiti u sve to. Kada procenite kakav je trenutni kvalitet vašeg života i vidite gde su praznine, možete se usredsrediti na prilike koje imate kako biste došli do poboljšanja.
kvalitet zivota

Kako da značajno poboljšate kvalitet vašeg života

  1. Sagledajte iskustva i aspekte koji su najuže povezani sa životnim kvalitetom – Zapitajte se i razmislite koje od ovih stavki su zastupljene kod vas, a koje ne ispunjavaju vaša očekivanja:
    • Pozitivne emocije – Trenuci ili duži periodi kada ste osećali bilo koju od pozitivnih emocija (sreća, zahvalnost, bliskost, poverenje, smirenost, poštovanje, inspiracija).
    • Posvećenost – Vremenski periodi kada ste toliko posvećeni onome što radite i kada imate toliko jasan fokus da izgubite pojam o vremenu i osećate se izazvanim da pružite svoj maksimum i dostignete neki viši nivo.
    • Veze – Kvalitet naših veza sa drugim ljudima je usko povezan sa kvalitetom našeg života. Snaga društvene potpore koju imamo je suštinska za razvoj naših sposobnosti i za suočavanje sa životnim izazovima. Veze su često osnovni izvor mnogih drugih aspekata životnog kvaliteta, naročito pozitivnih emocija.
    • Smisao – To koliko su sva naša nastojanja i sve što činimo u životu povezani sa nekim „višim ciljevima“ znatno doprinosi razvoju našeg samopouzdanja i želji da nastavimo napore. Suprotan od toga je osećaj da uzaludno gubimo vreme na besmislene stvari koje nisu u vezi ni sa kakvim „višim ciljem“.
    • Dostignuća – Osećaj dostignuća je usko povezan sa time koliko toga smo u mogućnosti da ostvarimo sa naše zamišljene i zacrtane liste životnih zadataka. Ali, tu spada i jednostavno pozitivno osećanje koje imamo kada rešimo nešto mnogo manje važno (sudoku, ukrštene reči, nivo neke igrice…).
    • Zdravlje – Kako fizičko, tako i psihičko zdravlje je osnova i suština kvalitetnog života. Da li često trpimo bolove, koliko dobro spavamo, koliko se zdravo hranimo, sve su to bitne stavke bez kojih drugi aspekti nemaju nikakvu svrhu.
  2. Istražite kako vaš mozak donosi odluke – Svakodnevno donosimo mnoge odluke koje utiču na životni kvalitet, ali rutine (način na koji započinjemo dan, šta biramo za jelo, kakvu garderobu nosimo…) i uobičajene reakcije (uzimanje hrane kada smo nervozni, psovanje i vikanje na druge vozače koji nas nerviraju u saobraćaju…) predstavljaju nešto poput našeg autopilota. Da bismo promenili ustaljene navike kojima nismo zadovoljni, potrebno je analitičko razmišljanje i planiranje. Potrebno je mnogo truda kako bi se vremenom aktiviralo kognitivno razmišljanje u takvim situacijama i kako bismo donosili bolje odluke. Na primer, kada osetite da vas preplavljuju neželjene emocije, imate par trenutaka fore da postavite sebi strateška pitanja i eventualno donesete bolju odluku o tome šta ćete prvo uraditi ili reći u takvoj situaciji.
  3. Zamislite svoj idealan način života – Koje navike biste voleli da imate? Kako želite da reagujete na određene situacije? Kako bi po vama izgledao savršen dan? Razmislite nekoliko minuta i zatim ispišite vašu listu želja. Počnite da vodite dnevnik gde ćete beležiti i analizirati svoje uspone i padove na putu ka ostvarenju svojih ciljeva. Uradite istraživanje, čitajte na forumima iskustva drugih ljudi sa problemima sličnim vašim, ili potražite stručnu pomoć na nekim edukativnim kursevima (u zavisnosti od toga koji aspekat života želite da poboljšate).
  4. Neka vaši ciljevi budu konkretni, realno dostižni i značajni. Takođe vam može pomoći i ako sebe vremenski ograničite za dostizanje određenih ciljeva. To će vam dati dodatnu motivaciju i elan da prionete na njihovo ostvarenje.
  5. Uključite ljude koji vas okružuju i koji su vam bliski u vaš eksperiment – Ako želite da promenite svakodnevnu naviku (npr. način ishrane), ne bi bilo loše da o tome obavestite ljude u svom okruženju, kako bi mogli da vam pomognu u ostvarenju tog cilja, umesto da vas nesvesno sabotiraju.
  6. Ocenite rezultate vašeg eksperimenta – Svakodnevno ocenjujte i preispitujte metode kojima se trudite da poboljšate svoj život. Procenite da li te metode daju željene rezultate ili treba da promenite pristup. Eksperimentisanje sa životnim promenama ne znači da uvek treba čvrsto da se držite te promene. Spoznaja o tome šta ne funkcioniše je ogroman korak ka spoznaji o tome šta funkcioniše.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

tasna

Kako nositi i ostavljati tašnu

Ako ste imali nesreću da vas pokradu, poznat vam je strašan osećaj kada vam srce …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Samo pozitivno razmisljanje i guraj dalje.Nemoj da ti ista predstavlja prepreku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *