Kako napraviti biljno i aromatično jastuče

Postoje mnoge aromatične biljke koje možete iskoristiti kao osveživače prostora i kao dekoraciju. Veoma mnogo biljaka ima i lekovita svojstva, koja otklanjaju mnoge tegobe kao što su migrene, nesanica, bolovi u sinusima, koje prouzrokuje savremeni način života. U svom domu možete napraviti bogatu oazu mirisa, koje volite, od prirodnih i zdravih sastojaka. Napravite spoj nespojivog, eksperimentišite sa mirisima, stvorite svoju posebnu aromu.

aromaticno biljno jastuce

Kako napraviti biljno i aromatično jastuče

  1. Potrebno:
    • Pamučna ili platnena jastučnica ili platno
    • Ukrasna jastučnica
    • Makaze
    • Igla i konac
    • Ukrasi za jastuče
    • i odgovarajuće bilje.
  2. Ako već imate gotovu pamučnu ili platenenu jastučnicu, onda možete da je napunite biljem i zašijete otvor. Ako nemate, uzmete platno ili pamuk (veoma je bitno da bude platnen ili pamučni materijal, da se ne bi razdvajao i propuštao bilje i da ne bude tegljivi materijal), presavijete ga na pola i iskrojite u željenoj veličini i željenom obliku (kvadrat ili pravougaonik). Samim tim što ste materijal presavili jednu ivicu nećete morati da porubljujete. Ako uspešno baratate sa mašinom za šivenje, neće vam biti teško da porubide još dve stranice – četvrtu ostaviti otvorenu za punjenje biljem, ili je ručno porubite, ali pazite da porubi budu sitni i da imate male razmake među njima. Kada ste to uradili prevrnete jastučnicu, napunite je biljem i zašijete otvor. Posle toga navučete ukrasnu jastučnicu i vaš biljni jastuk je gotov.

Biljni jastuci u medicinske svrhe

Koja lekovita bilja možete da upotrebite za određene tegobe?

  1. Kamilica – Lako se može nabrati na svakoj livadi, pored kukuruznih i žitnih polja. Cvet kamilice se bere na suncu od maja do avgusta. Suši se na tavanu ili u prostoru gde je dovoljna cirkulacija vazduha. Jastučnica se napuni osušenim cvetovima kamilice i zašije. Upotrebljava se tako što se dobro ugreje i stavi na bolno mesto. Pomaže kod bolova u želucu, za bolove u jajnicima, kod bolova zbog ukočenosti, kod reumatizma, a može da se postavi i u blizini kreveta, pošto pomaže kod nesanice.
  2. Timijan ili majčina dušica – Skuplja se u vreme cvetanja, od juna do avgusta, pri podnevnom suncu. Suši se isto kao i kamilica. Jastuče napunjeno majčinom dušicom i ugrejano, stavljeno na stomak i prepone, pomoći će kod stomačnih grčeva, oteklina i hroničnog reumatizma.
  3. Prečica – Zimzelena mahovinasta biljka koja raste u planinskim predelima. Ovo je višegodišnja biljka koja raste do desetak cm i leti ima žućkaste klipove sa cvetnim prahom. Pošto je karakteristična za planinske predele i nije svuda dostupna, može se nabaviti u biljnim apotekama. Jastučnicu napuniti sa oko 300 gr prečice i preko noći priviti na bolno mesto. Jastuče zadržava lekovita svojstva i do godinu dana. Povoljno utiče na giht, grčeve u nogama, reumu, kod mokraćnih i polnih bolesti, peska u bubrezima, kod upale jetre.

Za opuštanje i nesanicu se obično koristi kombinacija tri biljke, to su heljda, hmelj i lavanda.

  1. Heljda – Biljka koja uspeva na nadmorskoj visini preko 1000 m, na peskovitim i vlažnim područjima. Seje se posle prvih mrazeva a sazreva u roku od tri meseca i jednogodišnja je biljka. Pošto je u pitanju ratarska biljka, žanje se kada je na biljci 75% zrna zrelo i u vlažnim uslovima. Iako ima mnoga lekovita svojstva i ima široku upotrebu, u ovom slučaju se fokusiramo na heljdine ljuspice. Delotvornost je u tome što jastuk sačinjen od heljdinih ljuspica pruža miran san i spavanje bez bolova u vratu. Za punjenje jastuka od heljdinih ljuspica koriste se ljuspice, koje se dobijaju ljuštenjem cele heljde. Heljda ima visok sadržaj silicijumske kiseline, koja sprečava razvoj mikroorganizama i time je jastuk sačinjen od heljdinih ljuspica sterilan i antialergijski. Delotvornost heljdinih ljuspica odražava se otklanjanju bolova u vratu, zatim ukočenosti u vratu i ramenima, migrenu i nesanicu, hrkanje i otklanja simptome astme i alergije na prašinu i grinje.
  2. Hmelj – Biljka penjačica koja raste do 6-7 m. Raste po vlažnim mestima i uz druge biljke kao divlja biljka. Ova biljka može i da se gaji. Skuplja se u septembru, kada su dani sunčani i suši se na promaji, i ostaje zelene boje kada se osuši. Ima vrlo prijatan i aromatičan miris. Hmelj je prirodan sedativ i koristi se za umirenje živaca, protiv nesanice, smanjuje nervozu, uznemirenost i stres, leči zubobolju i utiče pozitivno na raspoloženje.
  3. Lavanda – Višegodišnja biljka koja raste na nadmorskoj visini do 1200 m u obliku grma. Raste do jednog metra visine. Može da bude samonikla ili da se seje semenom. Lavanda je vrlo aromatična biljka i lepo ukrašava vrtove svojim ljubičastim cvetovima. Bere se leti u prepodnevnim časovima, u toku sunčanih dana, kada su gornji cvetovi otvoreni. Suši se tako što se buketi lavande stave na promaju neko vreme. Preporučuje se za nesanicu, ubrzano lupanje srca, migrenu, takođe sprečava razmožavanje mikroorganizama, pa je vrlo povoljna protiv alergija i astme, utiče povoljno i na stres, depresiju, uznemirenost i glavobolju. Preporučuje se i protiv upale sinusa i konjuktivitisa. Lavanda zbog svoje jake arome odbija insekte pre svega moljce ali i druge vrste.

Ovoj mešavini možete dodati majčinu dušicu, koja povoljno utiče na glavobolju i upalu sinusa.

Jastuk možete držati na noćnom stočiću ili možete da spavate na njemu.

Aromatično jastuče

Vrlo povoljno dejstvo ima kao osveživač prostora, ormana, kao i automobila, još ukoliko ga lepo dekorišete može da služi kao ukras. Ovde su vam mogućnosti mnogo šire i veće. Možete da koristite bilo koju biljku ili mešavinu biljaka čiji aromatični miris vam prija. Možete da kombinujete biljke koje imaju blaži miris sa biljkama čiji miris će biti dominantan u vašem jastučetu. Kombinujte domaće biljke sa orijentalnim. Ubacujte začine. Eksperimentišite dok ne nađete svoju optimalnu kombinaciju. Od lekovitih biljaka koje imaju aromatičan miris možete da upotrebljavate nanu, ruzmarin, bosiljak, kantarion, lavandu, majčinu dušicu, žalfiju, hmelj i ostalo. Dodajte vašem jastučetu koru limuna ili narandže, možete i svežu i da pustite da se samostalno suši u jastučetu ili već suvu, pa je malo izlomite. Ubacite ružine latice ili lavandu. Ili grančicu svežeg bora, ali pre toga prepolovite iglice, kako bi mogle da pustaju miris i mlade šišarke bora. Možete da ubacite parčiće šipke vanile ili cimeta, cimetu u prahu ili istucani karanfilic. Seckani koren đumbira, mogućnosti su vam bezbrojne.

Vašu odgovarajuću mešavinu ubacite najpre u pamučnu odnosno platnenu navlaku i zašijte je, da se sadržaj ne bi rasipao. Pošto će jastuče stajati na vidnom mestu bilo bi prikladno da ga dekorišete. Ukrasnu jastučnicu možete sašiti od raznih materijala, opet po vašem ukusu, da li će biti šareni, ili jednobojni, na različite dezene, da li će biti tegljivi materijal ili ne tegljiv, vaš je izbor. Predlažem da napravite jednobojnu satensku ili svilenu navlaku u vašoj omiljenoj boji i dodate detalje u drugoj nijansi te iste boje. Za ukrase možete koristiti tračice, dugmiće, mašnice, cvetiće, pustite mašti na volju, i imaćete svoj mirišljavi jastuk u lepoj dekoraciji.

Sve što treba s vremena na vreme da uradite je da protrljate jastuk, kako bi njegov sadržaj puštao mirise.

Vrećice za ormare

Za ormare i plakare ili cipelarnike, možete pogodno napraviti vrećice malih dimenzija, koje će pored lepog mirisa služiti i da oteraju moljce.

Vrećice možete sašiti od mnogih materijala, možete da upotrebite stare kuhinjske krpe ili stare komade posteljine, koje više ne koristite. Kada budete šili vrećice u šav pre nego što ga ušijete, stavite tračicu, i onda ušijte zajedno sa njom. Tračica ce vam služiti da zavežete vrećicu kad je napunite, a da je vežete u obliku mašne i tako zakačite na kuku ofingera. Možete da napravite tračicu od istog materijala, a možete od drugačijeg, ili stavite satensku tračicu.

Kao zaštitu od moljaca uvek upotrebite malo lavande, a ostale sastojke opet kombinujte u zavisnosti od ukusa.

U ormare sa ženskom odećom stavljajte lavandu i ružine latice, komadiće vanile, pomorandžinu koru..

U ormare sa muškom odećom stavljajte vrlo malo lavande, lomljene iglice svežeg bora, iseckanu koru limuna i majčinu dušicu. Probajte da u muške ormare stavljate neke neutralnije travke, kako ne bi mirisali na „ženske mirise“.

Vrećice kačite na ofingere, stavljajte među poslaganu odeću, stavite među cipele i gde god vi smatrate da je potrebno.

Potrebno je, kad se setite da pritisnete vrećice ili da puckate pod prstima, dva tri puta, da bi lavanda širila miris koji odbija moljce, a i ostatak sadržaja vrećice zamirisao.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Davidovic

Avatar photo

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

3 komentari

  1. Avatar photo

    sviđa mi se ovo,lavandu obožavam,smiruje me i uspavljuje,hvala na divnom članku i još boljoj ideji.sigurno pravim jednu sa lavandom,samo za mene.pozz autorki.sve najbolje želim.

  2. Zaista je zanimljivo,i mnogo bolje nego klasični hemiski osveživači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *