Kako lečiti nervozu

Kako lečiti nervozuSavremeni način života učinio je da nervoza postane naš stalni pratilac, pa vam u ovom članku donosimo savete kako izlečiti nervozu. Reakcija organizma na stresne situacije je spontana i teško ili nemoguće se kontroliše. Zbog toga je veoma važno da naućite da se suočavate sa svakodnevnim izazovima.
Nudimo vam nekoliko saveta koje mogu biti od pomoći.

1) Budite se lagano. Dovoljno sna i postepeno buđenje su osnovni uslovi da dan započne opušteno. Nemojte da „skačete iz kreveta“. Posle alarma za buđenje, ostanite još 10 – tak minuta u krevetu i postepeno se razbudite. Isplanirajte vreme da na miru možete da obavite sve svoje jutarnje rituale – tuširanje, kafa, zdrav doručak.

2) Pauza na poslu. Ručak na brzinu ima više štete nego koristi. Ne samo što će izazvati nervozu nego i loše varenje. Bolje je da to vreme provedete u prirodi ili slušate opuštajuću muziku uz sendvič nego da zbog obilnijeg obroka dovedete sebe u stresno stanje.

3) Pogledajte oko sebe. Stalna žurba: brzo kupite hranu, uzmite decu iz vrtića ili škole, pripremite ručak…Ne primećujete ni ljude ni situacije oko sebe. Kupovina u prodavnici sa ljubaznim i nasmejanim prodavcima, reč – dve sa susedima, smanjiće vašu napetost i ulepšati dan.

4) Naučite da dišete. Važno je da znate pravilno da dišete što se može naučiti vežbanjem:

– Sedite na stolicu i opustite se.
– Udahnite duboko i zadržite vazduh tri sekunde, a onda izdahnite.
– Ponovite ovu vežbu dvanaest puta.

5) Čaj za smirenje. Čajevi su efikasno sredstvo i za oslobađanje organizma od štetnih materija koje takođe izazivaju nervozu.
Za valerijanu verovatno znate, a da li ste čuli da i kantarion deluje kao seditiv? Dve kašičice sušenog lista kantariona prelijte sa šoljom ključale vode. Neka odstoji deset minuta poklopljeno, a zatim procedite i popijte u malim gutljajima. Po istom receptu možete pripremiti i čaj od matičnjaka i lavande.

A ovo su stari, dokazani lekovi protiv nervoze:

– čašu mleka sa medom popijte mlako u malim gutljajima

– neoljuštenu jabuku iseckati na male komade

– spustiti u 1/2 litra ključale vode

– pustite da odstoji poklopljeno jedan sat

– zasladiti medom i piti polako

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …